‘Verdachte politiemol leefde jarenlang in grote rijkdom’

14 oktober 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De rechercheur die ervan wordt verdacht gevoelige informatie te hebben doorgespeeld aan de onderwereld reed in een Porsche Cayenne en beschikte over een grote hoeveelheid zwart geld.

Op 29 september werd hij opgepakt door zijn collega’s. Bij huiszoekingen troffen ze 235.000 euro aan. De verdachte zit nu vast op verdenking van corruptie, plichtverzuim en witwassen.

Volgens RTL Nieuws gaat het om de 28-jarige Mark M. uit het Limburgse Weert. Bekenden van de verdachten vertellen aan de nieuwszender dat hij zijn telefoon niet meer opnam sinds de arrestatie. M. zou een luxueus leven hebben geleid samen met zijn Oost-Europese vrouw, die ook in dienst is bij de politie.

Ondernemingen

Naast zijn werk als agent, beheerde M een eigen onderneming, genaamd Fur International. Daarmee handelde hij in kleding van en naar Oekraïne. Ook was hij de eigenaar van het bedrijf Drive-R, waarmee hij auto’s verhuurde. Daarvoor werkte hij als fotograaf voor een lokale nieuwswebsite in Weert.

In de omgeving viel de rijkdom van M. op, maar het was nooit bekend hoe hij er aan kwam. ‘Hij leidde een luxe leven, ging vaak op vakantie naar Curaçao en de Dominicaanse Republiek en droeg dure horloges,’ zegt een anonieme bron tegen de nieuwszender. Buurtbewoners kijken niet op van de arrestatie. ‘Het is eigenlijk raar dat hij niet eerder is opgepakt.’

Omstreden motorclubs

De van corruptie verdachte agent zou vertrouwelijke informatie hebben verkocht aan drugsorganisaties in Oost-Brabant. Ook zou hij warme relaties onderhouden met omstreden motorclubs als Satudarah en No Surrender.

Politie en Openbaar Ministerie spreken van ‘het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire’ uit de jaren negentig. Destijds handelde de politie zelf in drugs.