Weer corruptie bij politie? Almelose agent verdacht van lekken

03 november 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Opnieuw wordt een politieagent van de eenheid Oost-Nederland verdacht van het lekken van vertrouwelijke informatie. Het gaat om de 52-jarige Ton D. uit Almelo.

Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De agent is onderwerp van een onderzoek door justitie en is op non-actief gesteld. De politie-eenheid in kwestie kent een fors aantal incidenten met corrupte agenten in een korte tijd.

Patroon

Er loopt zowel een strafrechtelijk als een intern onderzoek naar D. en alle toegang tot politiebureaus en –systemen is hem ontzegd. ‘Het lijkt erop dat er alleen gelekt is in de privésfeer, maar het onderzoek loopt nog,’ zegt woordvoerder Ronald van der Leeden van de politie Oost-Nederland tegen de krant.

De laatste jaren is het aantal agenten dat wegens plichtsverzuim het korps uit wordt gezet, gestegen. In de laatste drie jaar werd meer dan twintig procent meer politieagenten ontslagen dan in dezelfde periode ervoor. De politie zou ontkennen dat er sprake is van een patroon.

De regio Oost-Nederland wordt sinds augustus geteisterd door ‘foute agenten’: in totaal werden in deze periode zes politieagenten ontslagen of buiten functie gesteld. Het ging hierbij onder meer om bedreiging in de privésfeer, opdringerig gedrag tegen vrouwen buiten de politie, en het lekken van informatie.

Luxe

Eerder deze maand speelde ook de zaak rond politiemol Mark M. (28) uit het Limburgse Weert. De rechercheur werd eind september opgepakt wegens verdenkingen van het doorspelen van gevoelige informatie naar de onderwereld. M. leefde in grote luxe: hij reed onder meer in een Porsche Cayenne en beschikte over een grote hoeveelheid zwart geld.

Hij zou gevoelige informatie hebben verkocht aan drugsorganisaties in Oost-Brabant. Ook zou hij warme relaties onderhouden met omstreden motorclubs als Satudarah en No Surrender. Politie en Openbaar Ministerie bestempelden dit als ‘het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire’ uit de jaren negentig, toen de politie zelf in drugs handelde.

De politiemol volgde een versnelde opleiding tot rechercheur en ging zonder screening van de AIVD aan de slag. De politie onderzoekt nu of er meer agenten zijn uit de groep van 150 studenten die tussen 2007 en 2009 een versneld traject volgde, zonder screening zijn begonnen.