Turks consulaat: meldpunt is misverstand

21 april 2016Leestijd: 2 minuten
De lange arm van Turkije doet zich weer eens gelden - bron:AFP

De oproep aan Turkse Nederlanders om beledigingen aan het adres van president Erdogan te melden, is volgens het Turkse consulaat niets meer dan een misverstand. Het consulaat in Rotterdam stuurt daarover een brief aan Turkse organisaties in Nederland.

Volgens het Turkse consulaat heeft een medewerker een fout gemaakt, waardoor de suggestie wordt gewekt dat Turken beledigingen moeten melden, schrijft de NOS.

Woordkeuze

De medewerker had wel goede bedoelingen, maar door een ongelukkige woordkeuze is de brief verkeerd geïnterpreteerd, schrijft het consulaat. SP-Kamerlid Sadat Karabulut heeft de mail ook onder ogen gehad. Ze bevestigt tegenover ANP het bericht erover, maar trekt de geloofwaardigheid ervan in twijfel.

 

Het consulaat zou alleen maar willen weten over racistische uitingen en haatcampagnes. In de tweede e-mail staat dat de eerst gestuurde e-mail geen officieel bericht is van het consulaat.

Eerder op de dag leidde de oproep tot het verklikken van mensen die zich ‘beledigend’ uitlaten over de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tot flinke opschudding.

Opheldering

De Tweede Kamer reageerde ontzet – met Kamervragen tot gevolg – en het kabinet heeft om opheldering gevraagd. We zijn heel benieuwd met welk verhaal Ankara komt, klinkt het. Premier Mark Rutte (VVD) reageerde tijdens zijn persconferentie, met nota bene Angela Merkel naast zich, verbaasd. De Duitse bondskanselier ligt onder vuur vanwege haar beslissing om komiek Jan Böhmermann mogelijk te laten vervolgen. Rutte vindt de recentste Turkse actie maar vreemd, en heeft de Nederlandse ambassade opdracht gegeven uit te zoeken hoe het precies zit.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vindt de oproep van het consulaat in Rotterdam in elk geval ‘geen goede zaak’. Er staan de Turken ook andere wegen open als ze problemen hebben met bepaalde zaken, aldus Koenders. Zoals een beroep doen op het Nederlandse recht. Koenders benadrukt dat Nederland vrijheid van meningsuiting kent. Daar sta ik voor, zegt hij, ‘los van wat je van alle uitlatingen vindt’.