Meldpunt Erdogan-beledigingen schokt Kamer

21 april 2016Leestijd: 2 minuten
Het Turkse consulaat deed een oproep uit naar Turkse Nederlanders om Erdogan-beledigingen te melden - Foto: ANP

Het Turkse consulaat in Rotterdam heeft Turken in Nederland opgeroepen om ‘beledigers’ van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te melden. Het gaat om beledigingen die via sociale media worden geuit.

Dat meldt de krant Zaman Vandaag op basis van een e-mail van het consulaat aan tientallen Turkse organisaties in Nederland.

Sociale media

Het consulaat roept op om beledigingen aan het adres van Erdogan, Turkije en het Turkse volk die mensen via e-mail hebben ontvangen of zijn tegenkomen op sociale media te melden aan het consulaat. Er wordt ook gevraagd om ‘namen en e-mail of sociale media-adressen’ van de beledigers in kwestie. De Nederlandse afdeling van de CHP, de grootste Turkse oppositiepartij, reageert met ontsteltenis op de oproep van het consulaat.

Ontvangers hebben tot aan het einde van de middag op donderdag om Erdogan-beledigingen te melden. De Tweede Kamer reageert ‘met afschuw’ op het bericht. De VVD wil dat minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken de Turkse ambassadeur op het matje roept. Ook regeringspartner PvdA is er niet blij mee.

Vrijwel alle partijen sloten zich erbij aan. De Kamer wil zo snel mogelijk van het kabinet weten hoe Nederland hierop gaat reageren. ‘Een nieuw hoofdstuk rond de lange arm van Ankara,’ zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut tegen de NOS. Volgens haar zullen Turkse Nederlanders zich door dit bericht behoorlijk geïntimideerd voelen.

Afshin Ellian: ‘Hoogmoedige Erdogan waant zich ook de sultan van Europa’

Satire

Lees ook Coalitiepartner Merkel wil vervolging van Duitse komiek voorkomenmerkelbohmermannerdogan

Erdogan is een kruistocht begonnen tegen mensen die hem op de hak nemen. Hij diende onlangs een aanklacht in tegen de Duitse cabaretier Jan Böhmermann wegens belediging. De aanklacht werd afgelopen weekend gehonoreerd door de Duitse regering.

Böhmermann las in het satirische tv-programma Neo Magazin Royal een hekeldicht voor over Erdogan, waarin hij de Turkse president onder meer voor schapen- en geitenneuker uitmaakte.

In aanloop naar de meest recente parlementsverkiezingen kregen Turkse Nederlanders ook al te maken met de lange arm van Erdogan. Turkse Nederlanders kregen een brief van premier Ahmet Davutoglu op de mat met daarin de oproep op de islamitische AK-partij van Erdogan te stemmen. Het is nog altijd niet bekend hoe de AK-partij aan de adressen van deze mensen is gekomen, maar het is niet onwaarschijnlijk dat het Turkse consulaat in Nederland daar iets mee te maken heeft gehad.