Duitse komiek vreest voor veiligheid na Erdogan-rel

12 april 2016Leestijd: 2 minuten
Jan Bohmermann (rechts) kan nog vervolgd worden - Foto: AFP, ZDF

De Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann is dinsdag ondergedoken. Hij zou de boze aanhangers van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vrezen en staat nu onder politiebescherming.

Dat meldt de Duitse website Focus Online.

Pedofiel

De cabaretier laat de volgende aflevering van Neo Magazin Royal, zijn satirische tv-programma waarin hij eerder Erdogan belachelijk maakte, voorlopig op de plank liggen.

Dit weekend deed Erdogan persoonlijk aangifte tegen Böhmermann. Erdogan, die geen fan is van Duitse satire, wil hem aanklagen wegens smaad en ‘belediging’, en sprak van een ‘misdaad tegen de menselijkheid’. Böhmermann las vorige week tijdens een uitzending van zijn programma op de Duitse omroep ZDF een gedicht voor waarin hij Erdogan onder meer uitmaakte voor pedofiel en geitenneuker.

Lees ook ‘Stapje voor stapje wordt de persvrijheid in Turkije afgebroken’

Na de uitzending kwamen woedende reacties binnen, vooral van Turkse zijde, en werd het filmpje offline gehaald. De Duitse bondskanselier Angela Merkel belde daarop ook met de Turkse premier Ahmet Davutoglu om haar excuses aan te bieden voor de ‘kwetsende’ inhoud van de video.

Artistieke vrijheid

Voor de vervolging van Böhmermann voor belediging van een bevriend staatshoofd, het wetsartikel waaronder deze casus valt, moet de Duitse regering toestemming geven. Merkel liet dinsdag al weten dat aan de vrijheid van meningsuiting, de persvrijheid en artistieke vrijheid in Duitsland niet kan worden getornd.

Ondertussen probeerde de Turkse staatsomroep TRT Haber dinsdag ook een duit in het zakje te doen. Een verslaggever van de omroep probeerde met een cameraploeg het terrein van ZDF, de werkgever van Böhmermann, in Mainz binnen te dringen. Het team werd niet binnengelaten, volgens de verslaggever in kwestie het ‘bewijs van de slechte staat van de persvrijheid in Duitsland. In een reportage is te zien hoe hij de camera in kijkt en concludeert: ‘Zo zie je hoe het gesteld is met de persvrijheid in Duitsland’.

Woordvoerder Alexander Stock van ZDF reageert tegen de Frankfürter Allgemeine luchtig op de actie van TRT Haber en doet het af als ‘vermakelijk’. De verslaggever heeft nooit geprobeerd in gesprek met hem te treden, aldus Stock, en ook had hij geen afspraak of toestemming om op het terrein rond te lopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.