Premium Lock Nederland allang geen belastingparadijs meer: stop met zelfkastijding

02 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
ILLUSTRATIEF Spaargeld en de Belastingdienst

Om van het allang niet meer terechte imago van belastingparadijs af te komen, heeft de Tweede Kamer het betrouwbare en voorspelbare fiscale beleid bij het grofvuil gezet. Niet handig, schrijft Jeroen van Wensen.

Nog in 2019 dreigde het Europees Parlement ­Nederland op de zwarte lijst van belastingparadijzen te plaatsen, tussen onder meer Bermuda, Barbados en de Verenigde Arabische Emiraten. Het dreigement maakte indruk.

De kabinetten-Rutte III en IV zetten daarop flink het mes in de fiscale faciliteiten die van Nederland de draaischijf maakten om belastingen te omzeilen. Staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) van Belastingen noemde halverwege september meer dan dertig vergaande maatregelen in een verslag aan de Tweede Kamer. Zo biedt het geen belastingvoordelen meer om vanuit Nederlandse brievenbusmaatschappijen geld door te sluizen naar tropische eilanden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw