Premium Lock Prijsplafond is te mooi om waar te zijn – voor energieleveranciers dan

14 februari 2023Leestijd: 3 minuten
De schoorsteen van de Hemweg-8 kolencentrale is gestopt. De veelbesproken Hemwegcentrale van Vattenfall wordt na 25 jaar gesloten. Foto: ANP

Helaas heeft het er alle schijn van dat een aantal energieleveranciers miljarden euro’s uit de schatkist heeft gegraaid door de tarieven torenhoog te houden, schrijft Jeroen van Wensen.

Gelegenheid maakt de dief, met het prijsplafond voor de energierekening als de gelegenheid. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of de energiemaatschappijen de dieven zijn, zo werd op 1 februari bekend.

Hoge tarieven, lage groothandelsprijzen

De toezichthouder op de energiemarkten beoordeelt of de tarieven van Eneco, Essent en Vattenfall – waarbij meer dan de helft van de huishoudens zijn energie­contract heeft afgesloten – sinds de invoering van het prijsplafond onredelijk hoog zijn. De grote drie rekenen vaak meer dan 3 euro voor een kuub gas, terwijl de groothandelsprijzen op de energiemarkten hard zijn gedaald.

Nord Stream 1

Lees ook dit commentaar van Jeroen van Wensen: Steek miljarden van het prijsplafond in energiebesparing

De reactie van de energieleveranciers is opvallend. Wie op hun websites kijkt, ziet geen berichten over het onderzoek van de ACM. Wel over prijsdalingen. ‘Variabele leveringstarieven helft lager’, schrijft Vattenfall.

In een interview met het AD hield de commercieel directeur van Vattenfall vorige week haar mond over de invallen van de ACM. Wel verklaarde zij dat haar werkgever de tarieven heeft gehalveerd, omdat ‘mensen de hoge prijzen niet heel lang meer gingen volhouden’.

Stookseizoen voorbij, gastarieven omlaag

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw