Premium Lock Steek miljarden van het prijsplafond in energiebesparing

04 januari 2023Leestijd: 3 minuten
De Europese Commissie wil dat alle 27 lidstaten minstens 15 procent op hun gasverbruik gaan besparen. Foto: Michael Probst/AP Photo

Mede door het zachte weer zitten de gasbergingen nog goed vol. Het lukt in elk geval om deze winter en het voorjaar door te komen zonder binnenshuis in de kou te hoeven zitten. Ook als de winter echt gaat bijten en het voorjaar fris is. Vooralsnog zit het snor met de leveringszekerheid van gas.

Vooralsnog. Want er is geen bestendige vervanging voor de 150 miljard kubieke meter goedkoop gas die de Russen tot voor kort jaarlijks aan de Europese Unie leverden – goed voor eenderde van het gasverbruik in het economische blok.

Dreiging van gastekorten blijft reëel

En die vervanging gaat er vermoedelijk ook niet komen. Zeker niet als in China, waar de lockdowns zijn beëindigd, de economie vaart krijgt en de gasvraag stijgt. Het Internationaal Energieagentschap waarschuwt dan ook voor gastekorten in de Europese Unie, die mogelijk al de volgende winter optreden.

Voorlopig leveren burgers en bedrijven een belangrijke bijdrage door veel minder gas te verstoken dan in de voorgaande jaren. Op een goede manier: de kachel staat lager. En op een ongewenste manier: in Nederland (en Europa) stoppen fabrieken met produceren, omdat het financieel niet meer uit kan. Dalend gasverbruik, maar wel met een economie die wordt uitgehold.

Overstap bevorderen

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw