Jeroen van Wensen

Tweede Kamer, houd de nieuwe pensioenwet tegen!

10 november 2022Leestijd: 3 minuten

Uit elke nieuwe berekening die het kabinet openbaart, blijkt dat de nieuwe Pensioenwet nog slechter in elkaar steekt dan eerder gedacht. Daarom moet de Tweede Kamer de behandeling van de wet vandaag, donderdag 10 november, on hold zetten, schrijft Jeroen van Wensen.

Update: De Tweede Kamer heeft de behandeling van de wet donderdag niet afgerond. Dinsdag 15 november besluit de Kamer over hoe het verder moet met het wetsvoorstel.

In mei 2021 waarschuwden deskundigen in EW voor gevaarlijke leenconstructies binnen het nieuwe pensioencontract. Maar zelfs zij zullen toen niet hebben vermoed dat pensioenfondsen hun jonge pensioendeelnemers tot wel zestien keer de inleg kunnen laten lenen van gepensioneerde deelnemers.

Beleggen met geleend geld gaat vaak goed. Maar niet altijd

Elke constructie die uitgaat van beleggen met geleend geld levert veel geld op als het goed gaat op de beurs. Vandaar dat een groot deel van de berekeningen laat zien dat het nieuwe pensioenstelsel in de meeste gevallen goed uitpakt (het gaat op de beurs meestal goed).

Maar zit het tegen op de beurs, dan zijn de rapen gaar. De jongere bouwt dan helemaal geen pensioen op en zijn premie is verdampt. De gepensioneerde, die via het pensioenfonds een vergoeding krijgt voor het uitlenen van de aandelen, kan ook fluiten naar zijn centen.

Niet alleen slechte constructies, ook juridisch is het drijfzand

De deskundigen waarschuwden anderhalf jaar geleden ook voor het juridische drijfzand waarop de grootste pensioenverbouwing ooit is gefundeerd. Maar anderhalf jaar later heeft het kabinet de juridische zorgen niet overtuigend kunnen weerleggen.

Sterker nog, rechters hebben via de Raad voor de Rechtspraak gewaarschuwd voor het volledig vastlopen van de rechtspraak. Want een verdeling van 1.500 miljard euro levert winnaars en verliezers op, en die verliezers zullen ongetwijfeld naar de rechter stappen.

Tweede Kamer moet behandeling pensioenwet on hold zetten

Vandaag staat in de Tweede Kamer de laatste plenaire behandeling van de nieuwe Pensioenwet op de rol (van 10.45 uur tot 23.00 uur). Daarna moet er, volgens plan, over worden gestemd.

Het document over de leenconstructie kwam pas gisteravond laat naar buiten. En zo gaat het al anderhalf jaar. Belangrijke documenten worden telkens erg laat geopenbaard (ook het document van de Raad voor de Rechtspraak).

Bovendien beschikt de Tweede Kamer niet over een cijfermatige onderbouwing van voldoende kwaliteit over wie er profijt hebben van de overstap en wie niet. De beschikbare berekeningen gaan allemaal uit van achterhaalde economische cijfers en de nieuwste cijfers verschijnen pas als de Tweede Kamer over de wet heeft gestemd.

Kortom, de Tweede Kamer moet de knopen tellen en de behandeling van de pensioenwet on hold zetten. Geblinddoekt beslissen over 1.500 miljard euro van werknemers en gepensioneerden is eenvoudigweg geen goed idee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.