Jeroen van Wensen Premium Corner

IMF-directeur Kristalina Georgieva kan maar beter opkrassen

21 september 2021Leestijd: 3 minuten

China stijgt de laatste jaren snel op de Ease of Doing Business-index, de ‘hoe makkelijk is het zakendoen in een land’-ranglijst. Maar naar nu blijkt, heeft het land die stijging te danken aan een kapitaalinjectie voor de Wereldbank – de organisatie die de ranglijst samenstelt. Toenmalig directeur Kristalina Georgieva staat tegenwoordig aan het roer bij het IMF. Daar moet ze onmiddellijk opkrassen, schrijft Jeroen van Wensen.

De ethische commissie van de Wereldbank heeft naar aanleiding van klachten over gerommel met de prestigieuze ranglijst, een uitgebreid onderzoek laten instellen door het Amerikaanse advocatenkantoor WilmerHale. Dat liegt er niet om.

Wereldbank op zoek naar kapitaal

China dreigde in 2018 te zakken naar plaats 85 op de ranglijst, waar het in 2017 nog op plaats 78 van de ranglijst stond. Op de lijst staan 190 landen die worden getoetst op hoe eenvoudig het er zakendoen is. Het vormt voor veel investeerders een belangrijke bron bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.