economie

‘Tarieven voor elektriciteit en gas kunnen fors omlaag’

21 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De prijs die consumenten betalen voor gas en stroom kan per 1 januari fors omlaag gaan. Voor een gemiddeld gezin valt de energierekening van de eerste helft van volgend jaar 60 tot 70 euro lager uit.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van cijfers van energieleveranciers.nl.

Steenkool en gas

De verwachte prijsdaling van 4 procent voor elektriciteit en 1 procent voor gas is te danken aan goedkope steenkool en gas. De kolenprijs staat momenteel volgens Nuon op het laagste niveau van het afgelopen jaar.

Energiebedrijven kunnen daardoor voordelig inkopen. Daardoor kunnen ze de prijs die consumenten betalen verlagen.

Transport

Bovendien gaat de prijs die netbeheerders voor energietransport berekenen met ongeveer vijftig euro per huishouden omlaag.

Ook op middellange termijn kan de prijsdaling aanhouden. Onder andere vanwege de grootschalige winning van schaliegas in de Verenigde Staten verwachten analisten dat in elk geval de gasprijs nog verder kan dalen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.