Vertrekkend topman Shell heeft spijt van schaliegas

07 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

Topman Peter Voser van Shell noemt het wereldwijde optimisme over schaliegas een ‘hype’. De Zwitser heeft er spijt van dat Shell zoveel in schaliegas heeft geïnvesteerd.

Shell heeft zeker 24 miljard dollar (17,7 miljard euro) in ‘onconventionele’ energiebronnen geïnvesteerd, maar die hebben ‘niet exact opgeleverd wat we ervan verwachtten’, zegt Voser, die over drie maanden afscheid neemt als CEO van de oliemaatschappij, in een interview met Financial Times.

Voser had meer gasopbrengsten verwacht en daarom meer schaalvoordelen voor een groot bedrijf als Shell.

Amerikaanse productie

De oliemaatschappij kondigde in maart een afschrijving van 2,1 miljard dollar (1,5 miljard euro) aan op zijn Amerikaanse activiteiten. Het bedrijf blijft volgens Voser voorlopig verlies maken op zijn Amerikaanse productie.

Voser waarschuwt dat de opbrengsten van schaliegas in de Verenigde Staten in de rest van de wereld worden ‘gehyped’. Schaliegas zit wereldwijd nog in een vroege ontwikkelingsfase die ‘negatieve verrassingen’ kan opleveren.