Remko Nods

Vakbond De Unie heeft gelijk: staken levert inderdaad niks op

13 januari 2015Leestijd: 2 minuten

Vakbond De Unie wil een jaar lang niet staken. Prima plan. CNV en FNV zouden er een voorbeeld aan moeten nemen.

De Unie-voorzitter Reinier Castelein liet gisteren weten dat de ruim 50.000 leden tellende vakbond dit jaar geen stakingen zal uitroepen, ‘omdat dat niks oplevert’. Liever blijft hij met werkgevers in gesprek, om hen met argumenten te overtuigen.

Zo’n gematigde opstelling is lovenswaardig in de huidige kwakkelende economie, en in een periode waarin belangrijke hervormingen op de arbeidsmarkt op stapel staan: versoepeling ontslagrecht, minder langdurige WW, en lagere ontslagvergoedingen.

Het zal dit jaar nog veel overleg tussen de sociale partners vergen om deze omwentelingen in goede banen te leiden. Bedrijven platgooien werkt in zo’n situatie contraproductief, omdat het leidt tot escalerende conflicten.

Sieren

Het zou de grote vakbonden, FNV en CNV, sieren als zij zich aansluiten bij de gematigde opstelling van De Unie. Dan blijft Nederland dit jaar de smerige gevolgen van stakingen van schoonmakers bespaard.

Dan blijven piloten vliegen, ook als hen gevraagd wordt een deel van hun riante salaris in te leveren. We hebben vorig jaar in Frankrijk gezien hoe desastreus de stakingen van piloten, verkeersleiders en treinmachinisten uitpakten.

Ludieke acties

Nu kunnen Nederlandse vakbonden terecht aanvoeren dat zij relatief minder vaak naar het ultieme stakingswapen grijpen dan bonden elders in Europa.

Toch geven bonden die op voorhand aangeven dat zij hun argumenten alleen met ludieke acties, en niet met stakingen, kracht willen bijzetten, de werkgevers een signaal dat ze vruchtbaar kunnen onderhandelen. En het ondermijnt de strategie van sommige werkgevers(clubs) om de bonden te negeren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.