Naheffing van Wiebes: werkenden dupe van amateurisme bij politici

31 oktober 2014Leestijd: 1 minuut

Dat de belastingheffing in Nederland geen schoonheidsprijs verdient, is inmiddels wel bekend. Maar het blijkt altijd weer ergerniswekkender te kunnen.

Het bericht dat vijf tot zes miljoen mensen straks een naheffing van de fiscus krijgen over 2014 oplopend tot honderden euro’s, viel veel Nederlanders rauw op het dak. Het treft vooral mensen die werken.

De naheffing is een gevolg van het voortdurende gesleutel aan de fiscale regels, waarvoor politici verantwoordelijk zijn. De coalitiepartijen besloten dat fiscale voordelen – zogeheten heffingskortingen – inkomensafhankelijker moeten.

Wens van de PvdA

Hoe meer iemand verdient, hoe lager het belastingvoordeel. Het is een van de manieren waarop politici nivelleren. Het was een wens van de PvdA, waar coalitiepartner VVD mee heeft ingestemd.

Bij de uitbetaling van salarissen wordt normaal gesproken rekening gehouden met de af te dragen belasting. Maar met deze zoveelste wijziging is dat niet gebeurd. Gevolg: velen betaalden te weinig.

Dit komt allemaal natuurlijk niet als een verrassing. Politici, bewindslieden en ambtenaren hadden kunnen weten dat dit tot problemen zou leiden. De belastingbetalers zijn de dupe van deze amateuristische gang van zaken.

Regels

In plaats van steeds weer nieuwe complexe en tot uitvoeringsproblemen leidende regels te bedenken, moeten politici eindelijk eens werk maken van de vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Verlaging van de belastingen moet daarbij de hoogste prioriteit hebben. Want het moet niet alleen eenvoudiger, maar ook goedkoper.