Huizenmarkt heeft rust nodig in plaats van steeds nieuwe regels

13 februari 2013Leestijd: 2 minuten

Het is goed dat het kabinet starters op de huizenmarkt tegemoetkomt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

De harde eis dat starters op de huizenmarkt hypotheken binnen dertig jaar volledig en in jaarlijkse termijnen moeten aflossen, is van tafel. Daardoor moet het aantrekkelijker worden voor starters om een huis te kopen. Dat is goed nieuws.

Cruciaal

Deskundigen waarschuwden het kabinet de afgelopen maanden geregeld dat het kopen van een huis voor deze groep door de aflosplicht te duur is geworden. Starters zijn cruciaal om de huizenmarkt in beweging te krijgen.

Straks hoeven starters nog maar de helft van de schuld terug te betalen. En ze krijgen wat meer tijd. Hoewel in ruil daarvoor het recht op hypotheekrenteaftrek daalt, zullen de maandlasten de eerste jaren lager zijn.

Onaantrekkelijk

Huurders in een sociale huurwoning met een hoog inkomen zien hun huur de komende jaren iets minder hard stijgen. Dat geeft ze wat lucht, maar het blijft onaantrekkelijk om er nog lang te blijven wonen. Zij kunnen beter een huis kopen.

Of alle maatregelen voldoende zijn om de huizenmarkt vlot te trekken, zal moeten blijken. De problemen zitten erg diep.

Rust

Daar komt bij dat kopers de overheid wantrouwen. Starters die na 1 januari een volledig annuïtaire hypotheek afsloten, hadden achteraf beter even kunnen wachten. Zij zullen zich terecht bekocht voelen: hun maandlasten zijn nu onnodig hoog.

Er moet een eind komen aan het steeds opnieuw aanpassen van de regels. Wie een huis koopt, gaat langdurige verplichtingen aan en moet kunnen vertrouwen op de overheid. De huizenmarkt moet nu tot rust kunnen komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.