economie

Elsevier Uw geld: vooraf betalen voor energie

20 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Vooraf betalen voor energie is nieuw en maakt de eindafrekening overbodig. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Het ‘prepaid’-principe is ontstaan in de telecomsector: een consument kan bellen, sms’en en internetten totdat het beltegoed op is en er nieuw tegoed moet worden gekocht. Dit principe duikt nu ook op bij gas en elektra. Bij energiemaatschappij EnergieFlex kunnen consumenten sinds kort prepaid energie kopen. Hoe werkt dat?

Nu betalen de meeste klanten maandelijks een voorschot voor gas en elektra, en aan het einde van het jaar volgt de afrekening. Bij prepaid energie kopen klanten maandelijks tegoed voor gas en elektra. Als het bijna op is, krijgen ze een melding en kunnen ze tegoed bijkopen. Een eindafrekening is dan niet meer nodig – de energie is al betaald.

Slimme meter

Wie gebruik wil maken van prepaid energie heeft een ‘slimme’ energiemeter nodig die zelf de meterstanden aan de netbeheerder doorgeeft, waarna de energiemaatschappij de meter kan uitlezen. De slimme meter houdt nauwkeurig bij hoeveel gas en elektra de consument verbruikt.

Momenteel worden dergelijke energiemeters geïnstalleerd in nieuwbouwhuizen, bij renovaties en ter vervanging van oude, versleten meters. De komende jaren krijgen alle Nederlandse huishoudens gratis een slimme meter van de netbeheerders.

Wie er nog geen heeft en toch gebruik wil maken van prepaid energie, kan de slimme gas- en elektrameter versneld aanvragen, voor 72,60 euro. Bij EnergieFlex krijgt de klant dit bedrag terug als korting op zijn energiekosten, mits hij minstens twaalf maanden bij de aanbieder blijft.

Verrassing

EnergieFlex richt zich met prepaid energie vooral op expats, studenten en minder draagkrachtige gezinnen. De achterliggende gedachte is dat vooruitbetaalde energie niet tot nare verrassingen op een eindafrekening leidt, en dat klanten dankzij het inzicht in hun energieverbruik makkelijker geld kunnen besparen. Het contract is vrij opzegbaar. Vanwege de vooruitbetalingen doet EnergieFlex ook geen kredietcheck.

Nieuwe klanten moeten wel een borgsom van 75 euro per product betalen, dus 150 euro voor gas en elektra. Is het tegoed op en heeft de klant geen geld om het op te waarderen, dan loopt de energielevering dankzij die borg nog een maand door.

Inzicht

Bestuurder Sathees Sampar van EnergieFlex wil niet zeggen hoeveel klanten zijn bedrijf heeft. Het bieden van inzicht in het verbruik is op zichzelf niet uniek: ook andere energiebedrijven geven klanten met slimme meters gedetailleerd inzicht in hun energieverbruik. Zo heeft energiebedrijf Eneco een slimme thermostaat, genaamd Toon.

Daarnaast zijn er tal van andere systemen die consumenten dagelijks op de hoogte houden van hun stroom- en gasverbruik. Wie daarvan handig gebruikmaakt, verkleint ook zonder prepaid energie te kopen de kans op een pittige eindafrekening.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.