Washington

Blije Juncker na gesprek met Trump: ‘Handelsrelatie verbeteren’

26 juli 2018

Jean-Claude Juncker is opgetogen over zijn gesprek met de Amerikaanse president Donald Trump. Juncker kondigt na afloop ‘een nieuwe fase in de relatie tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie’ aan.

‘Een fase van hechte vriendschap, sterke handelsrelatie waarbij we beiden winnen, en een fase waarbij we beter samenwerken op het gebied van wereldwijde veiligheid en welvaart, en waarbij verenigd optreden tegen terreur,’ meldt een zelfgenoegzame Juncker na afloop van zijn gesprek met Trump via een verklaring op Twitter.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De voorzitter van de Europese Commissie werd vergezeld door Cecilia Malmström, eurocommissaris voor Handel.

Handelsoorlog afgewend

Juncker benadrukt dat de economische verhouding tussen Amerika en de EU ‘de grootste economische relatie ter wereld’ is. Volgens de verklaring hebben de twee mannen afgesproken om toe te werken naar ‘nul heffingen’ voor een reeks aan producten. Een echte handelsoorlog lijkt hiermee voorlopig afgewend.

Ook moet de strategische samenwerking op het gebied van energie worden verbeterd: de EU wil bijvoorbeeld meer vloeibaar gas vanuit Amerika importeren. Daarnaast willen ze de onderlinge bureaucratie elimineren en Amerikaanse en Europese bedrijven beschermen tegen ‘oneerlijke globale handelspraktijken’. Om dat te bewerkstelligen moet de Wereldhandelsorganisatie WTO worden hervormd.

Hoe dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk maar in de gezamenlijke verklaring laten Juncker en Trump weten dat er een speciale werkgroep wordt opgetuigd om deze maatregelen door te voeren.

Geen hoge verwachtingen voorafgaand aan gesprek

De verwachtingen voor het gesprek waren vooraf niet hooggespannen. Bondskanselier Angela Merkel liet al weten dat ze geen voorspellingen wilde doen, maar hoopte dat Juncker de  geplande importheffingen op Europese auto’s zou aankaarten, en afwenden. Trump dreigde eerder een handelstarief van 25 procent in te voeren voor geïmporteerde auto’s en hun onderdelen. Er wordt vooralsnog niet gerept over de importheffingen op auto’s.

Voor Duitsland zijn de nieuwe importheffingen een belangrijke zaak: Duitse autofabrikanten als BMW produceren jaarlijks honderdduizenden auto’s in de Verenigde Staten, waarbij ongeveer 60 procent van de producten bedoeld zijn voor de export.

De Europese Unie dreigde eerder met tegenmaatregelen als ook deze importheffingen doorgaan, maar volgens Merkel zou dat het slechtst denkbare scenario zijn. ‘We geloven dat die tarieven beide kanten zullen schaden – het is niet alleen schadelijk voor Europese landen, maar het heeft bredere implicaties.’

Naast het gesprek met Trump moet Juncker ook een toespraak houden over de relatie tussen Amerika en de Europese Unie bij het Center for Strategic and International Studies in Washington.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.