Premium Lock Dit zijn de wapens van de handelsoorlog

03 juli 2018Leestijd: 6 minuten
Aan het werk! Donald Trump zet in ­Wisconsin de schop in de grond voor de bouw van een nieuwe fabriek voor het ­Taiwanese elektronicabedrijf Foxconn. Foto: ANP

De handelsoorlog wordt gevoerd met importheffingen: eigenlijk een belasting op waar uit het buitenland. Hoe ze werken, en hoe ze uitpakken: ze zijn bijna altijd ongunstig voor de lokale economie.

De openingssalvo’s zijn afgevuurd. Begin juni zette de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening onder een importheffing op staal en aluminium. Drie weken later kwam de Europese Unie (EU) met haar eigen importtarieven, op onder meer bourbon, Harley-Davidson-motorfietsen en sinaasappelsap.

De handelsoorlog is een feit. De Verenigde Staten en China lijken in juli importtarieven op elkaars waar in te voeren. Ook veel andere landen zijn kwaad over de Amerikaanse heffing op staal en zijn van plan hun eigen handelsmuren op te trekken.

Amerikanen in de portemonnee raken

Door Amerikaanse producten duurder te maken voor hun eigen consumenten, hopen ze de Verenigde Staten net zo hard in de portemonnee te raken als de Amerikanen hen raakten. Om precies te zijn: de andere landen proberen Trump te raken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw