Amerika

Juncker wacht stevig gesprek met Trump in Washington

24 juli 2018Leestijd: 3 minuten

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, reist woensdag af naar Washington voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Hij mag zich voorbereiden op een stevig gesprek.

Het is de eerste keer dat Juncker en Trump van gedachten wisselen. Juncker wordt vergezeld door Cecilia Malmström, eurocommissaris voor Handel.

Juncker wil ‘mogelijkheden voor discussie’ presenteren

Juncker zou in Washington met voorstellen komen om de geplande importheffingen op Europese auto’s af te wenden. Trump dreigde eerder een handelstarief van 25 procent in te voeren voor geïmporteerde auto’s en hun onderdelen. Maar makkelijk wordt het niet. Trump twitterde dinsdag aan de vooravond van de ontmoeting nog dat importtarieven het ‘geweldigst’ zijn, omdat ze de Amerikanen in staat stellen terug te vechten tegen landen die aan ‘oneerlijke handelspraktijken’ doen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Hij (Juncker, red.) zal in Washington suggesties doen voor manieren waarop we een discussie kunnen beginnen om dit (de importtarieven voor auto’s, red.) te ontwijken,’ zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel afgelopen vrijdag tijdens haar jaarlijkse zomerpersconferentie. Juncker zal Trump volgens haar een aantal ‘mogelijkheden voor discussie’ presenteren. Maar hoge verwachtingen heeft ze niet: ‘Ik heb geen verwachtingen of voorspellingen,’ zei ze.

Voor Duitsland zijn de nieuwe importheffingen een belangrijke zaak: Duitse autofabrikanten als BMW produceren jaarlijks honderdduizenden auto’s in de Verenigde Staten, waarbij ongeveer 60 procent van de producten bedoeld zijn voor de export.

De Europese Unie dreigde eerder met tegenmaatregelen als ook deze importheffingen doorgaan, maar volgens Merkel zou dat het slechtst denkbare scenario zijn. ‘We geloven dat die tarieven beide kanten zullen schaden – het is niet alleen schadelijk voor Europese landen, maar het heeft bredere implicaties.’

Trump: ‘EU maakt misbruik van ons’

Vermoedelijk is dit niet het enige onderwerp dat aan bod komt. Trump sprak vorige week immers met de Russische president Vladimir Poetin, een ontmoeting die wereldwijd voor veel ophef zorgde. Ook beschuldigde Trump de Europese Unie er afgelopen week van misbruik te maken van de Verenigde Staten, nadat de Europese Commissie – die dus wordt geleid door Juncker – tech-gigant Google een boete oplegde van 4,3 miljard euro. ‘Zie je wel! De Europese Unie heeft een van onze grootste bedrijven, Google, om de oren geslagen met een boete van 5 miljard,’ schreef hij op Twitter. ‘Ze hebben echt misbruik gemaakt van Amerika, maar niet voor lang meer!’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Naast het gesprek met Trump moet Juncker ook een toespraak houden over de relatie tussen Amerika en de Europese Unie bij het Center for Strategic and International Studies in Washington.

Juncker werd vorige week overigens het onderwerp van controverse, nadat er beelden opdoken van hoe hij eraantoe was na een diner. Op die beelden is te zien hoe hij een trap opstrompelt, en daarbij hulp moet krijgen van Europese leiders, onder wie premier Mark Rutte. Er werd direct een link gelegd met Junckers vermeende drankprobleem.

Hijzelf reageerde geërgerd op de geruchten, en deed ze af als nonsens: naar eigen zeggen had Juncker kramp in zijn been. Zijn woordvoerder sprak eerder van ‘rugpijn’, en noemde de berichtgeving dat de Commissievoorzitter te veel had gedronken ‘smakeloos, beledigend, onelegant en oneerlijk’.

Juncker zou last hebben gehad met een pijnlijke aanval van de aandoening ischias ofwel sciatica die vergezeld ging met krampen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.