Bedrijven

AkzoNobel wint opnieuw rechtszaak van Elliott

10 augustus 2017

AkzoNobel hoeft geen extra aandeelhoudersvergadering te organiseren om beleggers te laten meebeslissen over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. Het Nederlandse verf- en chemiebedrijf won donderdag weer een rechtszaak van de activistische aandeelhouder Elliott.

Eind juli kondigde AkzoNobel aan een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) te houden. De bava staat gepland voor 8 september, en werd op 25 juli aangekondigd. Dat betekent dat aandeelhouders geen tijd meer hadden om zelf onderwerpen voor te dragen om over te stemmen: een termijn van zestig dagen is verplicht.

Vijandige biedingen dreigen voor Unilever en Akzo. Rustig aan met het overnemen van onze bedrijven!

AkzoNobel doet genoeg

Op 8 september wordt er wel gestemd over de aanstelling van nieuwe topman Thierry Vanlancker. Maar aandeelhouders, waaronder het activistische hedgefonds Elliott, willen ook de kans krijgen over het ontslag van Burgmans te stemmen. Elliott ving bot bij de rechtbank in Amsterdam.

De rechter zei dat de eis van Elliott voorbarig is, meldt het Financieele Dagblad. AkzoNobel hoeft geen extra aandeelhoudersvergadering te organiseren, omdat er al een bava wordt gehouden. De meeste aandeelhouders wachten op tekst en uitleg over de afgewezen biedingen van het Amerikaanse concern PPG Industries.

Omdat AkzoNobel de overnamepogingen van PPG tijdens de bava zal bespreken, komt het bedrijf de aandeelhouders tegemoet, oordeelde de rechter.

Drie pogingen

Voor de tweede keer in korte tijd bijt Elliott in het stof. Eind mei oordeelde de rechter dat AkzoNobel niet in gesprek hoeft te gaan met PPG over de overnamepogingen, ongeacht de eis van Elliott. AkzoNobel heeft zorgvuldig genoeg gekeken naar het overnamebod.

Elliott uitte zijn ontevredenheid over de houding van AkzoNobel. Het chemie- en verfbedrijf wees drie overnamepogingen van PPG Industries af. Het laatste bod bedroeg 96,75 euro per aandeel AkzoNobel, ofwel een totaal van 26,9 miljard euro voor het bedrijf.

Na twee informele biedingen van het Amerikaanse bedrijf PPG Industries kwam AkzoNobel in april met een initiatief om de aandeelhouders zelf te paaien. Het bedrijf splitst de speciaalchemiedivisie af en verhoogt het dividend. AkzoNobel hoopte dat de maatregelen in vergelijking met een overname door PPG een ‘superieure aandeelhouderswaarde’ opleveren.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.