Ondernemingskamer stelt AkzoNobel in gelijk

29 mei 2017Leestijd: 1 minuut
Foto: ANP

Chemieconcern AkzoNobel heeft de zaak rond de overnamepoging van het Amerikaanse bedrijf PPG Industries gewonnen. De Ondernemingskamer oordeelt maandagavond dat het bedrijf zorgvuldig heeft gekeken naar het overnamebod.

De zaak was aangespannen door de activistische aandeelhouder Elliott. De aandeelhoudersgroep eiste dat AkzoNobel op zijn minst in gesprek gaat met PPG over de overnamepoging. Die eis werd afgewezen door de Ondernemingskamer.

Elliott uitte zijn ontevredenheid over de houding van AkzoNobel. Het chemie- en verfbedrijf wees drie overnamepogingen van PPG Industries af. Het laatste bod bedroeg 96,75 euro per aandeel AkzoNobel, ofwel een totaal van 26,9 miljard euro voor het bedrijf.

‘AkzoNobel had met PPG moeten praten’

Na twee informele biedingen van het Amerikaanse bedrijf PPG Industries kwam AkzoNobel in april met een initiatief om de aandeelhouders zelf te paaien. Het bedrijf splitst de speciaalchemiedivisie af en verhoogt het dividend. AkzoNobel hoopte dat de maatregelen in vergelijking met een overname door PPG een ‘superieure aandeelhouderswaarde’ opleveren.

Een deel van de aandeelhouders houdt vol dat AkzoNobel met PPG had moeten praten. Elliott eiste ook een aandeelhoudersvergadering. Dat was AkzoNobel zijn aandeelhouders niet verplicht, aldus de rechter maandag. De Ondernemingskamer zegt wel dat Akzo meer had moeten doen om aandeelhouders inzicht te bieden in de biedingen van PPG en de reden waarom deze werden afgewezen, maar de rechter koppelt daaraan geen sancties.