AkzoNobel gaat gesprek aan met aandeelhouders, maar buigt niet voor druk Elliott

25 juli 2017Leestijd: 2 minuten
AkzoNobel wordt al maanden belaagd door PPG Foto: ANP

Aandeelhouders van verf- en chemieconcern AkzoNobel krijgen niet de kans te stemmen over zelf voorgedragen onderwerpen. Het bedrijf kondigde vandaag aan begin september een bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) te houden, maar het is te laat voor beleggers om onderwerpen in te brengen.

Daar hebben aandeelhouders zestig dagen voor nodig. Op 8 september wordt er wel gestemd over de aanstelling van nieuwe topman Thierry Vanlancker, kondigt AkzoNobel vandaag aan in een persbericht.

Kwartaalcijfers

AkzoNobel kondigde de bava vandaag aan met de kwartaalcijfers. De omzet van het bedrijf steeg in het tweede kwartaal met 2 procent tot bijna 3,8 miljard euro. De winst daalde tot 301 miljoen euro, een afname van 4 procent.

Biedingen en vertrek Büchner

Het concern beleeft bewogen maanden. AkzoNobel kon overnamepogingen van het Amerikaanse bedrijf PPG tot nu toe afwijzen. Aandeelhouders krijgen tekst en uitleg over de biedingen en het besluit van de Akzo-top daar niet op in te gaan.

Vorige week kwam het bedrijf met de mededeling dat topman Ton Büchner per direct opstapt, vanwege gezondheidsredenen.  Hij wordt opgevolgd door de Belgische techneut Vanlancker.

Elliott ligt dwars

Opstandige aandeelhouder Elliott wil stemmen over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. Aandeelhouders moeten bovendien wat te zeggen hebben over de overnamepogingen van PPG. Zonder overleg met beleggers, wimpelde AkzoNobel het Amerikaanse bedrijf diverse keren af.

De belegger ving bot bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam: Elliott eiste dat AkzoNobel op zijn minst in gesprek gaat met PPG over de overnamepoging. Die eis werd afgewezen door de Ondernemingskamer. Daarop besloot Elliott met de zaak naar de voorzieningenrechter te stappen, die zich donderdag buigt over de eis van de belegger.

Vijandige biedingen dreigen voor Unilever en Akzo. Rustig aan met het overnemen van onze bedrijven!

Betere banden met beleggers

Wel moest AkzoNobel van de Ondernemingskamer zorgen dat de relatie met aandeelhouders verbetert. Het bedrijf kondigt een reeks maatregelen aan om de banden met beleggers aan te halen. AkzoNobel besluit onder meer het salaris van de top afhankelijk te maken van de financiële prestatie van het concern.

Een betere relatie met aandeelhouders is broodnodig na de chaos rond PPG, dat een flinke premie bood ten opzichte van de koers, en het vertrek van Büchner. Of aandeelhouders blij zijn met het besluit van AkzoNobel, is twijfelachtig, gezien beleggers geen onderwerpen mogen aandragen om over te stemmen. De bava is namelijk al over 45 dagen.