Mag Dijsselbloem na verkiezingen zijn baan in Brussel houden?

25 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Als het aan Jeroen Dijsselbloem zelf ligt, maakt hij zijn termijn als voorzitter van de eurogroep gewoon af. Maar als zijn partij (de Partij van de Arbeid) niet in de regering zit na de verkiezingen, en hij niet wordt benoemd tot minister, wordt dat misschien lastig.

Het is ‘onontgonnen terrein’, gaf Dijsselbloem in oktober al toe. Als hij geen minister meer is, wil hij alsnog voorzitter van de eurogroep blijven. Volgens de ‘spelregels’ van de groep moet een zittende minister voorzitter zijn.

Wel draagvlak

De PvdA’er beweert dat hij genoeg steun heeft van de andere ministers van Financiën in de eurogroep om aan te blijven. Dijsselbloem blijkt inderdaad populair: na zijn benoeming in 2013 werd hij na tweeënhalf jaar opnieuw gekozen door de Europese ministers.

ned-jeroen1-f2-1a_preview-1200x800Elsevier interviewt Jeroen Dijsselbloem: ‘Onze generatie heeft de rotzooi opgeruimd’

De tweede termijn van Dijsselbloem duurt nog tot januari 2018, tien maanden na de verkiezingen in maart. Volgens een hooggeplaatste EU-functionaris ‘kan Dijsselbloem geen voorzitter zijn, zodra een nieuw kabinet is gevormd en hij geen minister van Financiën is’.

Dat zou onder meer staan in de ‘werkwijze’ van de eurogroep. Deze spelregels zijn echter niet openbaar, waardoor ze moeilijk te controleren zijn.

PvdA staat slecht in de peilingen

De eurogroep gaat over het economische beleid van landen in de Europese Unie. Zo heeft Dijsselbloem als voorzitter van de financiële groep, veel geregeld rond de eurocrisis in Griekenland. Overigens is er in Brussel ook een discussie gaande over de rol van de eurogroep-voorzitter: bepaalde Europese landen willen dat het een fulltime baan wordt, maar de Nederlandse regering wil dat juist niet.

Dijsselbloem is op de derde plaats van de PvdA-lijst gezet. De minister van Financiën heeft een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse politiek. In 2016 werd hij bijna uitgeroepen tot politicus van het jaar. Zijn partij doet het slecht in de peilingen: de sociaaldemocraten hebben nu nog 35 zetels, maar worden verwacht zeker twintig daarvan te moeten inleveren na de verkiezingen in maart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.