Dijsselbloem: Britten ‘terug bij af’ door harde Brexit van May

19 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Dijsselbloem wil ook een einde aan belastingdeals met 'creatieve multinationals' Foto: ANP

Over twintig jaar zal blijken dat premier Theresa May Groot-Brittannië met haar harde Brexit zeker zeventig jaar terug in de tijd heeft gestuurd. Volgens de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zal het land ‘totaal verpauperd’ worden.

2017-01-17 11:37:11 British Prime Minister Theresa May leaves 10 Downing Street in London on January 17, 2017. May chaired the weekly meeting of the Cabinet ahead of a major speech in which she is expected to say she favours a clean break from the European Union, dismissing a "half-in, half-out" Brexit deal with Brussels. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVASVan interne markt tot rechten EU-burgers: dit is de Brexit van Theresa May

Dijsselbloem (tevens de voorzitter van de eurogroep) waarschuwt dat de gevolgen die de harde Brexit, voorgesteld door May, desastreus zullen zijn. In een interview met NRC zegt de politicus:

‘Over twintig jaar spreken we elkaar weer, en dan is Engeland terug bij waar het ongeveer in de jaren 70 was. Totaal verouderd, enorme werkloosheid, totaal verpauperd. Dat lijkt mij niet het model van de toekomst voor Engeland.’

‘Race naar de bodem’?

May gaf dinsdag haar lang verwachte speech over de Brexit-plannen van de Britse regering. De premier gaf aan dat het kabinet heeft besloten uit de interne markt van de Europese Unie te stappen. Tegenover toegang tot de interne markt staat een enorme maandelijkse bijdrage aan het EU-budget. Daar hebben de Britten juist tegen gestemd, aldus May.

Daarnaast is Dijsselbloem bang dat Groot-Brittannië, nadat het land uit de EU is gestapt, verder zal bijdragen aan wat de minister de ‘race naar de bodem’ noemt. De PvdA’er heeft zich vaker kritisch uitgesproken over het beleid van bepaalde landen, waardoor het aantrekkelijker wordt voor grote bedrijven om zich in die landen te vestigen.

Gesprek over belastingdeals aangaan

‘Ze dreigt dat ze een soort paria aan de rand wordt, een belastingparadijs. Dat is precies de richting die we niet op moeten,’ hekelt Dijsselbloem. De Britse regering wil van Groot-Brittannië weer een belangrijke speler maken op internationaal niveau. Dat moet volgens Dijsselbloem niet leiden tot een schadelijke competitiestrijd tussen landen.

ned-jeroen1-f2-1a_preview-1200x800-1Elsevier interviewt Jeroen Dijsselbloem: ‘Onze generatie heeft de rotzooi opgeruimd’

De politicus besprak belastingontwijking op een panel in het Zwitserse Davos, waar internationale prominenten bij elkaar komen voor het World Economic Forum. Nederland zelf moet zich ook kwetsbaar opstellen tijdens het gesprek over belastingdeals, vindt Dijsselbloem. ‘We hebben niet de beste naam op dit punt.’ Toch hekelt de politicus vaak openlijk de deals die ‘creatieve multinationals’ sluiten met landen.