economie

EU botst met Grieken: ‘Hervormen of de euro uit’

05 december 2016Leestijd: 2 minuten

Brussel was nog zo te spreken over de Grieken, die hervormingen doorvoerden om het reddingspakket in stand te houden. Nu staan de geldschieters weer tegenover Athene, en de Griekse regering aast op schuldverlichting.

Maandag schuift de eurogroep aan om met de Grieken te overleggen over de voorwaarden die werden gesteld aan het verlengen van het reddingspakket. De Grieken willen wel hervormen, maar willen daar verlichting van de schuld voor in de plaats.

Schuldverlichting voorwaarde voor IMF

Eerst kijkt de eurogroep naar de volgende tranche van het reddingspakket. Daar hebben de Grieken voor gewerkt, maar de Europese Unie wil dat het Internationaal Monetair Fonds meebetaalt. Het IMF eist weer dat de EU belooft dat schuldverlichting een mogelijkheid is.

Begin november gaf de minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (tevens voorzitter van de eurogroep) aan dat hij niet kan beloven dat Griekenland in 2018 kan rekenen op schuldverlichting. Nederland, Duitsland en ook Finland zien deelname van het IMF als belangrijke voorwaarde voor het meebetalen aan de volgende tranche.

Het IMF heeft altijd aangegeven dat de Griekse schuld volgens het fonds onhoudbaar is. Zonder schuldverlichting denkt de Europa-directeur Poul Thomsen niet aan meebetalen.

‘Hervorm, of geen euro meer’

2013-05-06 13:04:45 DEN HAAG - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financien ontvangt Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op het ministerie van Financien. De Franse voormalige minister van Financien is voor een tweedaags bezoek in Nederland. ANP ROBIN UTRECHTWaarom de EU nog geen schuldverlichting beloofde: ‘IMF kan wel even wachten’

Volgens de Duitse minister van Financiën Wolgang Schäuble ligt schuldverlichting helemaal niet op tafel en moet Griekenland juist veel meer doen om überhaupt nog financiële steun te krijgen. De Griekse regering moet nu aan de slag om überhaupt nog in de eurozone te blijven, vindt Schäuble.

‘Athene moet nu de benodigde hervormingen invoeren,’ zegt de minister tegen het Duitse blad Bild dam Sonntag. ‘Als Griekenland nog deel wil blijven uitmaken van de euro, is er geen ontkomen aan, ongeacht de schuld van het land.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.