economie

Na Brexit kan Nederland miljardenrekening verwachten

16 december 2016

Nederland kan rekenen op een forse rekening van de Europese Unie, omdat Groot-Brittannië voor een Brexit heeft gestemd. Een ‘zwart gat’ van 11 miljard euro per jaar moet worden gevuld, en Nederland zal opdraaien voor een relatief groot deel daarvan.

Het gaat om een bedrag van gemiddeld 442 miljoen per jaar dat Nederland zou moeten ophoesten, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekend. Elke Nederlander zal naar verwachting bijna 17 procent meer aan de Europese Unie moeten betalen.

Grootste netto-betaler

In 2015 betaalde iedere Nederlander ongeveer 150 euro aan de EU, meldt het CBS. Zonder de Britten zou elke Nederlander zo’n 176 euro kwijt zijn geweest aan de Unie. Al jaren staat Nederland bekend als ‘het braafste jongetje van de klas’, en het land betaalt ook nog eens relatief het meest aan de EU.

Brussel ontvangt jaarlijks zeker 0,4 procent van het Nederlandse bruto nationaal inkomen. In 2015 betaalde Nederland 6 miljard euro aan de Europese instellingen, de nettoafdracht was 2,5 miljard euro: Nederland krijgt natuurlijk ook terug voor de bijdrage aan het EU-budget.

In september werd nog geschat dat de Nederlandse bijdrage aan het EU-budget met 750 miljoen euro per jaar omhoog zou gaan. Volgens hoogleraar Herman Matthijs is ‘het Britse gat’ ruim 13 miljard euro.

Brexit-rekening voor de Britten

Of Nederland inderdaad honderden miljoenen per jaar moet bijbetalen, is nog maar de vraag. Zo blijkt dat de EU van Groot-Brittannië zelf ook miljarden eist, meldt. De Britten krijgen een ‘Brexit-rekening’ van bijna 60 miljard euro als het aan hoofdonderhandelaar Michel Barnier ligt.

De EU wil dat de Britten tot 2020 nog ‘tientallen miljarden’ blijven betalen aan het budget van de Unie. Onder meer de overgebleven pensioenverplichtingen en Europese projecten in Groot-Brittannië moeten nog worden afbetaald.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.