buitenland

Dit staat in gelekte ‘Brexit-memo’ over positie Brits kabinet

28 november 2016Leestijd: 2 minuten

Een pagina met handgeschreven aantekeningen heeft de wereld meer informatie gegeven over de onderhandelingspositie van de Britse regering tijdens het Brexit-overleg. Uit de gelekte memo blijkt dat het kabinet van May het somber inziet.

Zo zou een ‘zachte Brexit’, waarbij de Britten wel onderdeel blijven van de interne markt, er niet inzitten. Groot-Brittannië wil ‘van twee walletjes eten’, blijkt uit de memo.

Het gaat om een papiertje vol aantekeningen die door Julia Dockerill, de assistent van Mark Field, de vicevoorzitter van de Conservatieve Partij naar ’10 Downing Street’ (het verblijf van de premier) werd gedragen. Een fotograaf kon een foto maken van de memo, die direct door de Britse pers werd onderzocht.

In de aantekeningen staat ook dat de Britten ‘een einde moeten brengen aan de onderhandelingen’, waarschijnlijk omdat premier Theresa May heeft beloofd in maart 2017 een beroep te doen op Artikel 50. Dan hebben de Britten nog maar twee jaar om uit de Europese Unie te stappen.

Bang voor de ECB?

Het belangrijkste woord is de ‘overgangsfase’: de aantekeningen van de Britse regering geven aan dat Groot-Brittannië maximaal een paar jaar lid kan blijven van de interne markt. Het kabinet van May heeft altijd gestreden voor een ‘zachte Brexit’, waarmee het een oplossing loopt te vinden voor het migratieprobleem, maar wel lid kan blijven van de interne markt.

Daarnaast hebben journalisten en politici zich gebogen over wat losse flarden die konden worden opgemaakt uit de tekst. Zo zou iemand hebben opgeschreven dat het onderhandelingsteam van de Europese Unie ‘wel heel Frans’ is. Ook begrijpen de Britten dat ‘een goede deal voor de EU’ heel belangrijk is voor Brussel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.