#Brexit

Groot-Brittannië moet boeten voor Brexit, vindt EU

20 oktober 2016Leestijd: 2 minuten

Brussel zet de hakken in het zand tegen Groot-Brittannië. De Britse premier Theresa May gaat donderdag in gesprek met de leiders van lidstaten, maar die zijn van plan vooral dwars te liggen.

‘Groot-Brittannië heeft besloten voor een Brexit te gaan, volgens mij zelfs een harde Brexit,’ zegt de Franse president François Hollande tijdens een persconferentie. ‘Nu, dan zullen we die bereidheid op de proef moeten stellen. En wij moeten vasthouden aan onze stevige positie.’

Regering vol zelfvertrouwen

Ook de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben aangegeven weinig meegaand te willen zijn met May. Volgens Britse media zijn de Europese leiders zelfs van plan het vertrek van de Britten uit de EU te negeren tijdens het bezoek aan May.

May wordt in Groot-Brittannië onder druk gezet: de oppositie wil vooral duidelijkheid. De Conservatieven staan weer positief tegenover een Brexit, en tijdens de conferentie van de partij, werd zelfs besproken dat een harde Brexit, waarbij de Britten ook uit de interne markt stappen, een mogelijkheid is.

De Britse regering straalt zelfvertrouwen uit, en dat is waarschijnlijk niet onterecht. ‘Veel “Brexiters”  beweren dat de lidstaten alleen in startposities staan en hun taaiheid laten zien, maar dat het economische eigenbelang van de landen ervoor zal zorgen dat ze toch meegaan met de besprekingen,’ aldus Charles Grant, een onderzoeker voor de denktank Centre for European Reform.

Het dilemma van de EU

De Britse deelname aan de interne markt blijft een van de belangrijkste onderwerpen tijdens de onderhandelingen. Duitsland en Frankrijk hebben een dilemma: een harde Brexit zal een negatief effect hebben op hun economie, met Groot-Brittannië als belangrijke handelspartner, maar een zachte Brexit zou een ‘slecht voorbeeld zetten’.

Brussel houdt zijn hart namelijk vast. De angst voor een domino-effect heerst nog steeds, zeker met de verkiezingen in Duitsland en Nederland in het vooruitzicht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.