economie

Van der Laan: sociale huurders moeten kunnen profiteren van Airbnb

08 juni 2016Leestijd: 2 minuten

Sociale huurders moeten ook kunnen profiteren van het enorme succes van Airbnb in Amsterdam. Dat vindt de burgemeester van de hoofdstad, Eberhard van der Laan (PvdA).

2007-04-14 16:03:51 AMSTERDAM - Zaterdag genieten in Amsterdam veel mensen van het warme voorjaarsweer. Dit weekend is het eerste echt warme weekend dit jaar in Nederland. De terrassen in Amsterdam zaten met het mooie weer goed vol, ANP PHOTO OLAF KRAAKAirbnb duwt huizenprijzen Amsterdam verder omhoog

De stijgende opbrengsten van Airbnb-verhuur komen ‘vooral terecht in een bepaalde hoek’, vindt Van der Laan volgens het Parool. Het is tot nu toe verboden voor sociale huurders om een kamer of appartement te verhuren.

Gereguleerd

Als zij dat toch doen, dreigen boetes en in sommige gevallen zelfs huisuitzetting. Volgens Van der Laan moet Airbnb-verhuur in sociale huurwoningen ‘heel gereguleerd’ gewoon kunnen. Dat is opvallend: de gemiddelde prijs voor een Airbnb-kamer in Amsterdam is 143 euro per nacht. Amsterdammers kunnen kamers en woningen maximaal zestig dagen per jaar verhuren. Dit betekent dat sociale huurders zo’n 8.580 euro per jaar aan Airbnb kunnen verdienen.

Dat is veel meer dan de 6.500 euro die een huurder aan sociale huur gemiddeld kwijt is per jaar. Daarnaast hoeven sociale huurders, die lagere inkomsten hebben, minder te betalen dan huurders op de vrije markt, door financiële hulp van de overheid. Toch moeten ook deze Amsterdammers kunnen bijverdienen met Airbnb.

Vooral in Amsterdam is Airbnb sterk gegroeid de afgelopen tijd. In januari werden 474% meer kamers geboekt dan in dezelfde maand vorig jaar. In 2015 vonden zo’n 736.000 overnachtingen plaats in de hoofdstad, blijkt uit onderzoek van vastgoedbureau Colliers International in samenwerking met Hotelschool Den Haag, ondanks het feit dat voor Airbnb strenge regels gelden in Amsterdam.

Populair

TO GO WITH AFP STORY by ELOI ROUYER A woman browses the site of US home sharing giant Airbnb on a tablet in Berlin on April 28, 2016. Berlin will from Sunday, May 1, 2016, restrict private property rentals through Airbnb and similar online platforms, threatening hefty fines in a controversial move meant to keep housing affordable for locals. / AFP PHOTO / John MACDOUGALLDit zijn de nieuwe regels van de EU voor Uber, Airbnb en andere deeleconomiebedrijven

Amsterdam is een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa, en juist voor stedentrips is Airbnb een geliefde optie. Toch heeft het deeleconomiebedrijf het lastiger in Nederland dan in veel andere landen: verhuurders mogen niet meer dan vier mensen tegelijk toelaten in een woning en een Airbnb-kamer of –appartement mag maximaal zestig dagen per jaar worden verhuurd.

Daarnaast liggen de kosten hoger in Nederland, onder meer omdat Amsterdam als een van de eerste gemeentes eiste dat Airbnb gewoon toeristenbelasting afdraagt. Dat kostte het bedrijf ongeveer 5,5 miljoen euro in 2015.

Beleving

‘Toeristen kiezen voor Airbnb uit prijsoverwegingen,’ blijkt uit voorgaande onderzoeken, zegt Marieke Dessauvagie, een consultant van Colliers, in het FD. Maar de prijs van Airbnbs ligt de laatste tijd steeds dichter bij die van hotels. Dat is op zich goed nieuws voor de horeca-branche, die het bestaan van Airbnb vaak hekelt: het beweert dat er door het deeleconomiebedrijf oneerlijke concurrentie ontstaat.

Ondanks de relatief hoge prijs van Airbnbs in Amsterdam, kiezen toch veel toeristen voor een kamer in het appartement of huis van een Amsterdammer, in plaats van een hotel. Het lijkt erop dat huurders kiezen voor Airbnb om van ‘de unieke beleving’ te genieten, iets wat Airbnb al jaren probeert te verkopen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.