Airbnb duwt huizenprijzen Amsterdam verder omhoog

25 april 2016Leestijd: 2 minuten
Vooral in toeristische delen van Amsterdam schieten woningprijzen omhoog Foto: ANP

Door het razend populaire verhuurplatform Airbnb gaan huizenprijzen in Amsterdam nog verder omhoog. Huiseigenaren kunnen meer geld uitgeven aan hun hypotheek door het geld dat ze verdienen met de verhuur van Airbnb-kamers.

Gemiddeld verdienen huiseigenaren die een of meerdere kamers verhuren op Airbnb zo’n 350 euro netto per maand volgens economisch onderzoek van ING. Daarom zijn verhuurders eerder bereid meer geld uit te geven aan hun hypotheek. Huizenkopers zouden zelfs de kosten kunnen dekken van een extra hypotheek van 100.000 euro.

Toeristisch

Deeleconomie: idealisme of lekker bijverdienen? Meer >

‘Airbnb is niet meer weg te denken uit Amsterdam,’ zegt ING-econoom Senne Janssen, de auteur van het rapport tegen Elsevier.nl. ‘Een op de zes koopwoningen in het toeristische deel van Amsterdam wordt verhuurd via Airbnb, dus dat heeft echt een aanzienlijk effect.’

Hoe groot het effect precies is, kan ING niet aangeven, maar de bank zegt wel dat het overduidelijk invloed heeft op de huizenmarkt.

Volgens Airbnb staan ongeveer 14.000 Amsterdamse woningen geregistreerd op de website. Amsterdammers verhuren allerlei woningen, van gedeelde kamers voor 25 euro per nacht tot een jacht in de haven van Amsterdam waar voor 1.440 euro in totaal 24 personen kunnen overnachten.

In de randwijken van Amsterdam wordt Airbnb ook steeds populairder, volgens Janssen. ‘Er is wel echt een groot verschil tussen de populaire en toeristische delen van de stad en de buitenbuurtjes, waar niet alleen de prijs maar ook de vraag naar Airbnbs lager is.’

Regels

downloadLees ook: De zes geheimen van Airbnb, Uber en Tesla

De gemeente van Amsterdam probeert Airbnb al jaren strengere regels op te leggen. Nadat het verhuren van Airbnbs in 2013 een jaar lang was verboden in de stad, sloot Amsterdam daarna juist een deal met het bedrijf.

Airbnb moet gebruikers informeren over Amsterdamse regels en zaken als toeristenbelasting. Ook mogen huiseigenaren een kamer of woning maximaal zestig nachten per jaar verhuren via Airbnb en over 70 procent van Airbnb-inkomsten moet inkomstenbelasting worden betaald.

‘De inhoud van de Amsterdamse regels hebben een grote invloed op de waarde van de woning,’ volgens Janssen. ‘Makelaars houden namelijk nu al rekening met hoeveel iemand netto verdient met een Airbnb.’