economie

EU: ‘Airbnb en Uber verbieden mag niet’

02 juni 2016Leestijd: 2 minuten

De EU wil niet dat lidstaten deeleconomiebedrijven als Airbnb en Uber verbieden. Alleen in bijzondere omstandigheden is een verbod te rechtvaardigen, vindt de Europese Commissie.

Op maandag kwam al aan het licht dat de Europese Unie (EU) overzichtelijkere regels voor deeleconomiebedrijven wilde inlassen. In de lidstaten van de Unie moet de wetgeving gelijk zijn, en landen moeten de bedrijven minder hard aanpakken.

Opschudden

2015-03-25 18:57:34 An UBER application is shown as cars drive by in Washington, DC on March 25, 2015. Uber said it was ramping up safety in response to rape allegations against a driver in India and growing concerns about background checks for operators of the popular ride-sharing service. In other cities where Uber operates, critics had complained that a lack of licensing and background checks of drivers could imperil those who use the service. AFP PHOTO/ ANDREW CABALLERO-REYNOLDSLees ook: EU wordt minder streng voor Airbnb en Uber

Ondanks het feit dat de tech-reuzen traditionele sectoren en markten vaak ‘opschudden’, moeten deze bedrijven net zo worden behandeld als andere organisaties. Ze leveren over het algemeen namelijk veel banen en groei op, zegt de Commissie. ‘Het is een kans voor zowel consumenten als ondernemers,’ zei EU-commissaris Elzbieta Bienkowska. ‘Anders dreigt Europa de boot te missen.’

De ‘startups’ die de manier waarop wordt geconsumeerd dramatisch veranderen, werden in het verleden strenge regels opgelegd. Nederlanders die met Airbnb extra geld verdienen, mogen kamers of woningen maar een beperkt aantal nachten per jaar verhuren. Uberpop werd in Nederland verboden na een inval in het Nederlandse hoofdkantoor van Uber in Amsterdam, en moet UberX, de andere service van het taxibedrijf, aan strenge voorwaarden voldoen. De taxiservice werd ook in Spanje, België en Duitsland kort verboden. In Frankrijk werd flink tegen de komst van Uber geprotesteerd door boze taxichauffeurs.

Uniform

Op het terras in de lentezonLees ook: Amsterdammer verdient lekker bij met Airbnb-verhuur

Aan die strenge wetten moet een einde komen, vindt de Europese Commissie. Daarnaast moeten de wetten in de gehele EU gelijk worden getrokken. Deeleconomiebedrijven gaven in het verleden veel geld uit om aan de unieke regels van individuele landen te voldoen. Ook traditionele bedrijven profiteren volgens de EU van uniforme regelgeving.

In februari schreven 47 deeleconomiebedrijven een brief aan EU-voorzitter Mark Rutte om meer inspanningen van de EU om de deeleconomie te stimuleren. De topmannen en –vrouwen van de startups zijn ervan overtuigd dat deeleconomiebedrijven juist gebruik maken van de vrije markt. De strenge wetgeving van de EU ‘beperkt de groeikansen’ van startups, beweren de ondernemers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.