EU wordt minder streng voor Airbnb en Uber

30 mei 2016Leestijd: 2 minuten
Uber stuit al jaren op problemen in Europa Foto: AFP

De wetgeving voor deeleconomiebedrijven wordt minder streng in Europa. De Europese Commissie wil dat bedrijven als Uber en Airbnb minder hard worden aangepakt en in alle EU-landen aan dezelfde wetten moeten naleven.

Omdat deze startups relatief nieuw en net anders zijn dan traditionele bedrijven worden vaak strengere regels opgelegd. Dat is onterecht, vindt de Europese Unie (EU) volgens de Financial Times. De Commissie wil dat de bedrijven net zo worden behandeld als andere organisaties, ondanks het feit dat ze de industrie vaak veranderen.

Individuele regels

2007-04-14 16:03:51 AMSTERDAM - Zaterdag genieten in Amsterdam veel mensen van het warme voorjaarsweer. Dit weekend is het eerste echt warme weekend dit jaar in Nederland. De terrassen in Amsterdam zaten met het mooie weer goed vol, ANP PHOTO OLAF KRAAKAirbnb duwt Amsterdamse huizenprijzen nog verder omhoog

Daarnaast kost het de deeleconomiebedrijven vaak veel geld en moeite om aan alle individuele regels van de EU-staten te voldoen. Nu worden de wetten gelijk getrokken voor alle 28 EU-lidstaten.

In februari schreven 47 deeleconomiebedrijven een brief aan toenmalige EU-voorzitter Mark Rutte om meer inspanningen van de EU om de deeleconomie te stimuleren. De topmannen en –vrouwen van de startups zijn ervan overtuigd dat deeleconomiebedrijven juist gebruik maken van de vrije markt. De strenge wetgeving van de EU ‘beperkt de groeikansen’ van startups.

Verboden

2015-01-27 10:24:45 ROTTERDAM - Portret van Neelie Kroes. De voormalig eurocommissaris is als de speciale ambassadeur voor start-ups te gast in de Haven van Rotterdam, waar ze samen met andere Nederlandse ambassadeurs wordt bijgepraat over de Nederlandse economie. ANP MARTIJN BEEKMANNeelie Kroes wordt hoofd adviesraad Uber

De Nederlandse overheid legt bedrijven als Airbnb en Uber ook strenge regels op. Zo mogen Airbnb-kamers maar een beperkt aantal dagen per jaar worden verhuurd, en stopte het Amerikaanse taxibedrijf met Uberpop nadat de overheid Uber boetes oplegde en zelfs een inval deed in het Amsterdamse hoofdkantoor.

De taxiservice werd zelfs korte tijd verboden in Spanje, België en Duitsland. In Frankrijk werd de komst van Uber flink geprotesteerd door boze taxichauffeurs. Ook werd in Europa Taxi.eu opgericht nadat grote taxibedrijven in Europa besloten samen te werken om het oproepen van een taxi makkelijker te maken en de strijd met Uber aan te gaan.