Afgewezen voor een baan? Vijf tips om ermee om te gaan

04 april 2013Leestijd: 2 minuten

Het zoeken naar een nieuwe baan is – zeker nu – niet makkelijk, en de kans op een aantal afwijzingen is groot. Vervelend, maar neem het niet te zwaar op.

Elke keer dat je niet wordt aangenomen na een sollicitatie, doe je ervaring op en kom je een stap dichter bij een andere en misschien wel leukere baan.

Blogwebsite Brazen geeft vijf tips om te leren omgaan met een baanafwijzing.

1. Laat de controle los

Accepteer dat je geen controle hebt over wat anderen doen of zeggen. Hoe cliché het ook klinkt, soms kun je de situatie het best achter je laten en erin geloven dat zaken soms lopen, zoals ze lopen.

2. Zorg dat je een ‘brede rug’ hebt

De kans dat je op de proef wordt gesteld is groot. Managers zullen het oneens met je zijn, je geduld testen en onrealistisch hoge eisen stellen.

Laat dit je goede moed niet verpesten. Laat het achter je en concentreer je op het vinden van een volgende geschikte baan.

3. Houd je emoties in de hand

Zorg dat je je emoties onder controle houdt. Hoe vervelend het ook is om te worden afgewezen, zorg dat je het nare gevoel snel kwijt raakt. Je erover opwinden werkt vaak averechts. Voel je een middag rot en ga weer verder.

4. Vat het niet persoonlijk op

Wanneer je weet dat je professioneel hebt gehandeld, weet je dat het niet aan jou ligt. Je hebt jouw rol vervuld. Twijfel niet aan jezelf. Je was simpelweg niet de meeste geschikte kandidaat voor de baan. Dat kan.

5. Blijf solliciteren

Het slechtste wat je kunt doen, is stoppen met het zoeken naar een baan na een aantal afwijzingen. Leer van de gesprekken die je hebt gevoerd en van de procedures die je hebt doorlopen. Neem de ervaring mee naar een volgend sollicitatiegesprek.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.