Minder werknemers durven van baan te wisselen

21 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Van baan wisselen is een stuk minder populair geworden. In 2008 veranderden 501.000 werknemers van baan, in 2011 nog maar 300.000. Belangrijkste oorzaak hiervoor is de economische malaise.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder vacatures

‘Bij bedrijven staan minder vacatures open en de werkgelegenheid neemt af,’ legt een econoom van het CBS uit. Daardoor neemt de dynamiek op de arbeidsmarkt af.

Werknemers willen het risico niet nemen om opnieuw te moeten beginnen met een tijdelijk contract. Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal werknemers met een vaste baan is gedaald.

Voordelen

‘Werknemers kiezen eieren voor hun geld, maar je kunt niet zeggen dat de neiging er niet meer is,’ verklaart het CBS.

Van baan wisselen heeft namelijk best wat voordelen. Een werknemer krijgt meer relevante werkervaring, zijn netwerk groeit en hij weet steeds beter wat wel en niet bij hem past. Baanwisselaars blijven niet onnodig lang hangen bij een werkgever waar ze niet enthousiast van worden.

Jobhoppers

Maar er zijn ook nadelen. Zogenoemde ‘jobhoppers’ wisselen meer dan gemiddeld van baan. Een potentiële nieuwe werkgever kan de kans op herhaling hoog inschatten. Op basis daarvan kan hij besluiten dat het risico te groot is om de werknemer aan te nemen.

Daarbij blijkt uit onderzoek dat managers die lang bij dezelfde firma blijven, meer kans hebben om bestuursleider te worden. CEO’s van de grootste bedrijven in de Verenigde Staten en Europa hebben tijdens hun loopbaan voor gemiddeld drie bedrijven gewerkt.