Waarom geen VN-resolutie die de druk op Hamas opvoert?

13 december 2023Leestijd: 2 minuten
VN-stemming in New York over staakt-het-vuren in Gaza. Foto: ANGELA WEISS / AFP

Door de verantwoordelijkheid voor een einde aan het geweld in Gaza steeds bij Israël te leggen, blijft Hamas buiten beeld. Terwijl Hamas het conflict net zo goed kan beëindigen, op elk gewenst moment, schrijft Robbert de Witt.

Er klinkt veel gemopper op Nederland, dat zich opnieuw onthield van stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Op tafel lag een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza vanwege de almaar verslechterende humanitaire situatie. Tweede Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) verklaarde dat zij ‘sprakeloos’ is en dat de Nederlandse regering een ‘historische fout’ maakt.

Dat is dan wel een historische fout zonder historische gevolgen: de resolutie werd gewoon aangenomen, met 153 landen voor en 10 tegen. In totaal 23 lidstaten, waaronder Nederland en een aantal andere Europese landen, onthielden zich van stemming.

Omdat Hamas een permanente bedreiging vormt

Minister Hanke Bruins-Slot (Buitenlandse Zaken, CDA) lichtte via X de Nederlandse positie toe. Nederland wilde graag dat de resolutietekst zou stellen dat een staakt-het-vuren tijdelijk is, omdat Hamas een permanente bedreiging vormt. En dat er een verwijzing in de tekst zou komen naar de terreuraanval door Hamas op 7 oktober.

Dat laatste is van belang, omdat het duidelijk maakt waarom Israël deze oorlog zo meedogenloos voert. Laat je de aanleiding weg, dan leg je, gezien de militaire overmacht, de verantwoordelijkheid geheel bij Israël. De verantwoordelijkheid voor de vele Palestijnse burgerslachtoffers, maar ook de verantwoordelijkheid om een einde te maken aan de gevechten.

Maar naar welke zijde je sympathie ook gaat, duidelijk is dat Israël niet Gaza was binnengevallen of was gaan bombarderen als Hamas-strijders niet hadden geprobeerd om zoveel mogelijk Joden te vermoorden (na ze eerst te hebben gemarteld of verkracht). Zoals ook de massa-ontvoering van ruim tweehonderd Israëlische burgers door Hamas reden was voor Israël om Gaza binnen te trekken en de gegijzelden terug te brengen naar huis.

Hamas kan levens duizenden Palestijnen sparen

Dat roept de vraag op: waarom is er geen VN-resolutie die Hamas oproept alle gegijzelden vrij te laten? Die Hamas oproept zich over te geven, omwille van het lot van de Palestijnse burgers van Gaza?

Door alle schuld bij Israël te leggen blijft Hamas steeds buiten beeld. Terwijl Hamas het conflict net zo goed kan beëindigen, op elk gewenst moment. En zo de levens van duizenden Palestijnen kan sparen.