Premium Lock In vredesnaam: Oekraïne is beter af zonder hulp van de paus

02 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Paus Franciscus schudt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de hand. Foto: Vatican Media/AFP

Het Vaticaan probeert zich al sinds het begin van de oorlog op te werpen als neutrale bemiddelaar tussen Rusland en Oekraïne.  Maar gezien zijn bepaald niet neutrale optredens zou deze paus zich beter kunnen richten op niet-wereldse zaken, schrijft Robbert de Witt.

Het was nogal een uitglijder van paus Franciscus. Wellicht in een poging verbinding te zoeken, sprak de paus eind augustus per videocall jonge Russische katholieken toe. Het leek de paus blijkbaar een goed moment om de loftrompet te steken over het Russische verleden. ‘Jullie zijn de afstammelingen van het grote Rusland van de heiligen, de heersers, het grote Rusland van Peter de Grote en Catharina de Grote, dát rijk – ontwikkeld, met een grootse cultuur en een grote beschaving.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Los van de wel erg selectieve kijk op het onderdrukkende tsaristische Rusland – die Russische revoluties begin vorige eeuw kwamen echt niet uit de lucht vallen – is het momenteel natuurlijk geen goede tijd om eens uitgebreid het Russische verleden te gaan prijzen.

Dat ‘beschaafde’ Rusland streefde eeuwenlang overheersing na

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw