Premium Lock Nu het er eindelijk goed gaat, is Griekenland blijkbaar niet sexy meer

03 juli 2023Leestijd: 3 minuten
Kyriakos Mitsotakis. Foto: ARIS MESSINIS / AFP

De Grieken beloonden onlangs premier Kyriakos Mitsotakis (55) voor zijn rechtse economische en immigratiebeleid. Daar hoort de rest van Europa niet veel over, want de premier is geen hippe, markante marxist maar een oud-bankier, schrijft Robbert de Witt.

Hij was toch een beetje een rockster tussen de duffe bureaucraten. Yanis Varoufakis was de Griekse minister van Financiën in 2015 toen zijn land op de intensive care van de internationale monetaire politiek lag.

De econoom vertelde graag over zijn passie, motorrijden, en was duidelijk geen technocraat in een grijs pak zoals zijn Europese collega’s. Beroemd is de foto van Varoufakis, languit hangend op de trap naast de zetels van het Griekse parlement. Lak aan conventies. Het maakte Varoufakis tot een geliefd hoofdrolspeler in de Griekse schuldencrisis.

Griekenland zuchtte onder een torenhoge staatsschuld en dreigde de eurozone mee te zuigen in een zwart gat als het failliet zou gaan. Zouden andere Zuid-Europese landen met hoge schulden – Italië, of zelfs Frankrijk – ook in moeilijkheden komen?

Varoufakis noemde de druk van ECB en IMF ‘terrorisme’

De Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wilden Athene wel helpen, met leningen ter waarde van bijna 290 miljard euro. De Grieken moesten dan wel iets gaan doen aan het gat in hun hand: snoeien in de overheidsuitgaven dus.

Varoufakis, die dankzij een recordaantal van 135.000 voorkeursstemmen toetrad tot de zeer linkse regering van premier Alexis Tsipras, ging er fel tegen tekeer. Hij wilde heronderhandelen over de voorwaarden van ECB en IMF, vond hervormingen van de economie onzin en wilde liever meer geld uitgeven. Varoufakis stapte op, kort nadat hij de druk van geldschieters ‘terrorisme’ noemde.

Meestal worden regeringspartijen afgestraft, maar niet de ND

Inmiddels is het acht jaar later, en is er nog maar weinig aandacht voor Griekenland. Vreemd, want het land stond niet stil. Hier en daar wordt wel gesproken van het Griekse wonder: de economische groei is bovengemiddeld in de eurozone, en zeker groter dan in de andere zuidelijke lidstaten met hoge staatsschulden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw