economie

Varoufakis: ‘Griekse hervormingen zijn gedoemd om te falen’

18 juli 2015

De hervormingen die van Griekenland gevraagd worden zullen er niet in slagen om de economie van het Zuid-Europese land te doen herleven. De hervormingen zullen ‘falen’.

Dit voorspelt de voormalige Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis, die inmiddels is opgestapt maar zich op afstand nog altijd bemoeit met de beslissingen van premier Alexis Tsipras, in een interview met BBC.

Ramp

Het hervormingspakket, met onder meer btw-verhogingen en pensioenverlagingen, zullen geschiedenis schrijven als ‘de grootste ramp ooit in macro-economisch management’, aldus de voormalige minister.

Hij deed zijn uitspraken nadat het Griekse parlement deze week met de deal met de geldschieters instemde, waarmee het land 86 miljard euro krijgt in ruil voor hervormingsmaatregelen.

Capitulatie

De deal heeft in feite al gefaald, zegt Varoufakis. Eerdere bailouts hebben immers ook niet voor een economische groei in Griekenland gezorgd. Hij vindt echter wel dat Tsipras ‘weinig keuze’ had en de deal wel moest accepteren. ‘We hadden de keuze tussen executie en capitulatie. Tsipras heeft besloten dat capitulatie de ultieme strategie is.’

Tsipras is vastberaden de plannen door het parlement te loodsen: vrijdag ontsloeg hij nog een aantal ministers die de plannen probeerden te dwarsbomen door tegen te stemmen. Woensdag stemt het parlement opnieuw over de verdere hervormingsplannen. De onderhandelingen met de geldschieters zullen daarna naar verwachting ongeveer vier weken in beslag nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.