Premium Lock De oorlog in Oekraïne degradeert EU-leiderschap tot holle frase

25 januari 2023Leestijd: 3 minuten
Een Duitse Leopard 2 tank. Foto: U.S. Army via ABACAPRESS.COM

Olaf Scholz blinkt uit in Nichthandeln: niets doen. Hoe kan de bondskanselier rechtvaardigen dat je de Oekraïners nét genoeg helpt om stand te houden, maar meer ook niet? Ook wil Duitsland pas Leopard-tanks leveren als de Amerikanen hun Abrams-tanks sturen. Toch weer schuilen achter de brede rug van de Amerikanen dus, schrijft Robbert de Witt.

Op wie kun je rekenen tijdens een crisis? Die vraag is prangend, na bijna een jaar oorlog in Oekraïne. En deze vraag geldt niet alleen voor de belaagde Oekraïners, maar ook voor Europese landen op zoek naar leiderschap. In Europese hoofdsteden leeft al langer de wens om een zelfstandige en sterke rol van Europa in de wereld. ‘Strategische autonomie’ was de trotse term die je steeds weer hoorde in Brussel.

Dat had alles te maken met ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De Britten vertrokken uit de Europese Unie en onder president Donald Trump stond het Amerikaanse belang voorop, bondgenoten speelden de tweede viool – áls zij al werden gezien als bevriende naties en niet als rivalen.

Frankrijk en Duitsland trekken bepaald niet hand-in-hand op

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.