buitenland

Boeing 777 maakte rechtsomkeert vlak voor verdwijning

09 maart 2014

De vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines maakte een rigoureuze koerswijziging vlak voordat het van de radar verdween. Volgens radargegevens maakte het toestel rechtsomkeert.

Dat heeft de Maleisische luchtmacht zondag bekendgemaakt.

Teruggekeerd

‘We hebben de radargegevens teruggekeken en beseften dat er een mogelijkheid bestaat dat het toestel op de route is teruggekeerd’, zei generaal Rodzali Daud van de Maleisische luchtmacht.

Door deze informatie wordt de zoekactie uitgebreid en wordt er ook langs de Maleisische kust gezocht langs de route die het toestel heeft afgelegd.

Olievlekken

Tot nu toe werd er alleen gezocht richting het oosten langs de route die de Boeing logischerwijs zou moeten hebben afgelegd.

Op 150 kilometer van het Vietnamese eiland Tho Chu zijn zaterdag olievlekken gezien, maar wrakstukken werden niet gevonden. Tientallen vliegtuigen en schepen zoeken naar sporen van de Boeing 777-200ER in de Zuid-Chinese Zee.

Onderzoekers tasten nog altijd in het duister over de toedracht van de verdwijning. Normaal gesproken moet de ervaren gezagvoerder een koerswijziging hebben gemeld.

Kaping

Wel is bekend dat er tenminste twee personen met gestolen paspoorten aan boord waren. Dit zou erop kunnen wijzen dat het toestel mogelijk is gekaapt. Omdat het weer goed was en er geen mayday of ander noodsignaal is afgegeven, worden de meeste ‘normale’ oorzaken uitgesloten.

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines was onderweg van het Maleisische Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Beijing, toen het contact rond 02:30 uur ’s nachts werd verbroken, vlak voordat het toestel het Vietnamese luchtruim zou betreden. Sindsdien is van het vliegtuig niets meer vernomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.