buitenland

Levenslang voor gruwelijke moord op Britse militair Lee Rigby

26 februari 2014Leestijd: 1 minuut

De twee mannen die de Britse militair Lee Rigby hebben vermoord, zijn woensdag veroordeeld. De 29-jarige Michael Adebolajo krijgt een levenslange celstraf, de 22-jarige Michael Adebowale krijgt minimaal 45 jaar cel.

De mannen begonnen naar de rechter te schreeuwen en werden uit de rechtszaal verwijderd, melden Britse media. Adebolajo riep: ‘Jullie en Amerika zullen nooit meer veilig zijn.’

Lee Rigby werd in mei vorig jaar afgeslacht met een vleesmes, toen hij in de buurt van de militaire basis in de Londense wijk Woolwich liep. Adebolajo noemde zichzelf ‘een soldaat van Allah’ en zegt dat de moord een oorlogsdaad is.

Islam

De rechter zei bij de uitspraak dat de mannen zijn veroordeeld voor de ‘barbaarse’ moord op Rigby, een moord met ‘terroristische band’. ‘Jullie zijn allebei enkele jaren geleden bekeerd tot de islam, daarna zijn jullie geradicaliseerd.’

De moord op Rigby zorgde wereldwijd voor opschudding, met name omdat de twee mannen na hun daad in het buurt van het lichaam bleven om met omstanders te praten. De mannen, nog bedekt met bloed, lieten zich filmen en vertelden waarom ze Rigby hadden gedood.

Rebecca Rigby zei in de rechtbank dat ze ermee rekening hield dat haar man in gevaar was, toen hij werd uitgezonden naar Afghanistan maar niet toen hij terug was in Groot-Brittannië. ‘Je verwacht dit niet in de straten van het Verenigd Koninkrijk.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.