Robbert de Witt

Ondanks Britse terreuraanslag is terrorisme-aanpak succesvol

25 mei 2013Leestijd: 2 minuten

De gruweldaad van de islamitische extremisten in Londen heeft de wereld geschokt. Tegelijkertijd bewijst de barbaarse aanslag het succes van het anti-terreurbeleid. Echt grote aanvallen zijn er in het Westen al jaren niet meer geweest.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog liet de Britse regering posters drukken met de tekst ‘Keep calm and carry on‘. Blijf rustig en ga gewoon door met uw dagelijkse leven, ondanks de Duitse luchtaanvallen.

Na de brute slachtpartij van Afghanistan-veteraan Lee Rigby (26) door twee moslims afgelopen woensdag, had premier David Cameron een soortgelijk advies voor de Britten: ‘De beste manier om terrorisme te verslaan is om gewoon door te gaan met ons dagelijkse leven. En dat zullen we doen.’

Groot gelijk heeft Cameron. Terroristen als die in Woolwich proberen de maatschappij te ontwrichten door angst te zaaien.

Haat

Want het ging de twee geradicaliseerde immigranten helemaal niet om het doden van Rigby. Nee, iedereen moest hun wandaad zien. Met bebloede handen bleven ze naast het lichaam rondhangen, wachtend tot hun boodschap van haat werd vastgelegd door camera’s.

De gruweldaad brengt moslimterreur ineens weer dichtbij, zoals ook onlangs in Boston: het kan zomaar gebeuren, op de hoek van de straat.

Tegelijkertijd bewijst de barbaarsheid van de aanslag in Woolwich, uitgevoerd met messen, het succes van het anti-terreurbeleid. Echt grote, massale aanvallen zijn er in het Westen al jaren niet meer geweest.

Op de radar

Dankzij de onophoudelijke Amerikaanse drone-aanvallen in Afghanistan, Pakistan, Jemen en andere landen waar Al-Qa’ida een veilige haven dacht te vinden, is het voor moslimterroristen lastig nog  trainingskampen te organiseren. Leiders worden geliquideerd en organisaties worden ernstig verzwakt.

Geldstromen bedoeld om terreuractiviteiten te financieren, zijn opgedoekt. Wanneer geradicaliseerde personen in het Westen regelmatig bijeenkomen en verdachte zaken gaan bestellen via internet, verschijnen ze op de radar van veiligheidsdiensten. Alleen spontane, kleinschaliger aanslagen zijn lastig tegen te houden.

Terreur zit, dankzij succesvol werk van Westerse inlichtingendiensten, zo inmiddels in een klein hoekje. Kalm blijven dus. En doorgaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.