buitenland

EU hervat eerder gestaakt overleg met Turkije over toetreding

21 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De Europese Unie en Turkije gaan opnieuw overleg voeren over de Turkse toetreding tot de Unie. De EU-lidstaten willen begin november een nieuwe overlegronde met het land.

Dat zeggen Europese diplomaten maandag.

Hoofddoekverbod

De Europese Commissie in Brussel pleitte vorige week al voor een ‘stroomversnelling’ in het overleg. Het uitvoerend orgaan van de EU was weliswaar kritisch over Turkije, maar uitte vooral waardering voor de democratische hervormingen in Turkije.

Premier Recep Tayyip Erdogan van de islamitische AK-partij kondigde eind september een pakket maatregelen aan dat minderheden zoals Koerden en Alevieten meer rechten moet geven. Ook maakt hij een eind aan het hoofddoekverbod voor vrouwen in overheidsdiensten.

Spanningen

Het is de eerste keer sinds 2010 dat de Unie en Turkije weer met elkaar in overleg treden. Drie jaar geleden werden de gesprekken, die in oktober 2005 voor het eerst werden gevoerd, gestaakt.

Dat had onder meer te maken met spanningen tussen de Turkse regering en EU-lidstaat Cyprus. De relatie tussen de EU kwam eerder dit jaar verder onder druk te staan, omdat de Turkse regering van premier Erdogan protesten van demonstranten hardhandig neersloeg.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.