Erdogan kondigt hervormingen aan voor minderheden

30 september 2013Leestijd: 1 minuut

Premier Recep Tayyip Erdogan kondigt een pakket maatregelen aan dat minderheden zoals Koerden en Alevieten meer rechten moet geven. Ook maakt hij een eind aan het hoofddoekverbod voor vrouwen in overheidsdiensten.

Erdogan is onder meer van plan de kiesdrempel voor het Turkse parlement te verlagen. Partijen moeten nu minstens 10 procent van de stemmen halen om in het parlement te komen.

Kans

Erdogan wil ook kleinere groepen de kans geven om in de volksvertegenwoordiging te komen. Ook staat hij hen toe om in andere talen campagne te voeren.

Verder zegt Erdogan dat steden hun ‘Koerdische naam’ mogen hanteren in plaats van de Turkse. Op privéscholen mogen leraren met de komst van de nieuwe regels lesgeven in dialecten en andere talen. Straffen voor discriminatie, verzwaart Erdogan.

Hoofddoek

Het hoofddoekverbod voor vrouwen in overheidsdienst wordt afgeschaft, maar vrouwen die een functie in uniform hebben, zoals agent, militair of rechter, mogen nog steeds geen hoofddoek dragen.

Het ‘democratiseringspakket’ zal volgens Erdogan de vrijheid, democratie en broederschap in Turkije versterken. De maatregelen zijn ‘een gevolg van de eisen van het volk’, zei Erdogan in een toespraak.