Migratie: gaat EU Griekse noordgrens afsluiten?

22 januari 2016Leestijd: 2 minuten
'AFP'

Het is nu nog winter, maar als het lente wordt, gaan de vele bootjes weer komen, is de vrees. Daarom denkt de Europese Unie nu aan een plan dat de Grieks-Macedonische grens moet afsluiten.

In elk geval moeten er blokkades worden opgeroepen aan de Griekse noordgrens, is het idee. Het nieuwe plan komt uit de koker van (EU-lidstaat) Slovenië, schrijft The Financial Times vrijdag. De Slovenen willen Macedonië, dat geen deel uitmaakt van de Unie, steunen bij de vele irreguliere grensoverschrijdingen vanuit Griekenland.

Macedonië is een doorgangsland voor tienduizenden migranten, die de grens al hebben gepasseerd of deze nog zullen overgaan. Iedereen wil door, verder noordwaarts richting Duitsland, Oostenrijk, Zweden en Nederland.

Overlopen

Het voorstel zou de steun hebben van Berlijn. De Europese Commissie ziet er wel heil in, en ook voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk neemt het plan in overweging, aldus de Britse krant. Macedonië heeft ‘onmiddellijk hulp’ nodig, vindt de Sloveense premier Miro Cerar, meer dan nu gebeurt; Het Balkanland krijgt al wel EU-steun om de migratieinflux enigszins het hoofd te kunnen bieden, maar wordt toch overlopen. De Macedoniërs hebben al een omheining weggezet op de grens.

Het noodlijdende Griekenland (Schengen, EU) laat migranten vrijwel onbekommerd doorreizen, en ook Turkije wil of kan de stroom, die ook in dit jaargetijde gewoon doorgaat, niet indammen. De Griekse premier Alexis Tsipras vreest dat zijn land met dit blokkadeplan wordt geïsoleerd, en een soort ‘black box’ wordt: een plek waar tienduizenden migranten stranden.

Hongarije

Feitelijk is het idee al eerder geopperd, en wel door de Hongaarse premier Viktor Orbán – die zelf hekken bouwde op zijn landsgrenzen. Hij wist daarmee de stroom migranten af te buigen, zodat ze niet meer door Hongarije trokken. Want wat zei Orbán op 8 januari tegen de Hongaarse radio? ‘De EU zou met behulp van hekwerken langs de noordgrens van Griekenland de toestroom van migranten vanuit Turkije moeten beperken’. Macedonië zou volgens hem meer steun moeten krijgen om de grensbewaking te verstevigen. De afspraken die de EU met Turkije heeft gemaakt over de beperking van de toestroom zijn op zichzelf niet voldoende, aldus Orban.

Vandaag was er nieuw topoverleg tussen Duitsland en Turkije over de inspanningen van Ankara. Meer dan de drie miljard die het land heeft gekregen, zit er voorlopig niet in, zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.