buitenland

Kerry over coalitie tegen IS: ‘We willen ook Iran erbij’

24 juli 2015Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry wil de komende weken met zijn Russische ambtsgenoot bespreken hoe terreurbeweging Islamitische Staat (IS) verslagen kan worden. Een optie daarbij is het betrekken van Iran bij de strijd tegen de terroristen.

Dat meldt persbureau Reuters vrijdag. Kerry vertrekt binnenkort naar Qatar om daar met onder meer de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov te praten.

Dynamiek

‘We moeten de dynamiek in Syrië zien te veranderen,’ zei Kerry vrijdag op een bijeenkomst van een denktank in New York. ‘Daarom zijn we ook in onderhandeling met de Turken en is de manier waarop we dingen aanpakken veranderd.’

Over dat laatste punt zei Kerry niet veel, maar vermoedelijk doelt hij hiermee op de onderhandeling met Turkije over het Amerikaanse gebruik van de Incirlik-vliegbasis. Donderdag gaf Turkije de Amerikanen naar verluidt toestemming om deze basis te gebruiken om IS aan te vallen. Sinds donderdag heeft Turkije de strijd tegen IS opgevoerd, na een reeks bloederige incidenten in het land.

Atoomdeal

‘We willen de Saudiërs erbij hebben, de Turken erbij hebben, en uiteindelijk willen we waarschijnlijk ook kijken naar wat Iran kan doen,’ aldus Kerry, die onlangs het historische atoomakkoord sloot met de islamitische republiek. De deal van Kerry stuit zowel in eigen gelederen als in Iran op verzet.

Volgens Kerry zijn zowel de Iraanse president Hassan Rouhani en de minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif bereid om te praten over eventuele bijdrages aan ‘regionale issues’. De Russen werken ook aan een uitgebreidere alliantie tegen de terroristen van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.