Heeft Hamza B. nu spijt van zijn vlucht naar Marokko?

23 december 2014Leestijd: 2 minuten

De crimineel Hamza B. is in Marokko veroordeeld tot een celstraf van twintig jaar voor de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij zal die straf voorlopig in Marokko moeten uitzitten.

Toen Hamza B. naar Marokko vluchtte, dacht hij in de badplaats Tanger een luxe leventje te kunnen leiden. In Nederland werd hij verdacht van de moord op de 28-jarige Youssef Lkhorf en de 21-jarige Saïd El Yazidi en van poging tot moord op twee motoragenten.

Deal

Aangezien Marokko geen onderdanen uitlevert, en B. naast een Nederlands ook een Marokkaans paspoort heeft, dacht hij aan strafvervolging te ontkomen.

Maar Nederland sloot een deal met Marokko waarin werd afgesproken dat de Marokkaanse autoriteiten een Nederlands strafproces mogen uitvoeren. De Marokkaanse politie arresteerde B. en gooide hem in de cel. Hier klaagt hij sindsdien over martelingen en slechte omstandigheden.

Had hij toch niet liever in een Nederlandse cel willen zitten? Zijn advocaat doet er in ieder geval alles aan om B. weer terug naar Nederland te krijgen.

Twintig jaar

Dinsdag hoorde B. de doodstraf tegen zich eisen door de Marokkaanse openbaar aanklager in Tanger. In de praktijk zou dit een levenslange celstraf zijn, aangezien Nederland in de overeenkomst de doodstraf heeft uitgesloten. De rechtbank vond ook levenslang te ver gaan en sprak een celstraf van twintig jaar uit.

Twintig jaar in een Marokkaanse cel is geen pretje, helemaal als je je bedenkt dat je die straf eigenlijk in Nederland had moeten uitzitten.

Ongelijke behandeling

De advocaat van B. zet vol in op een ongelijke behandeling van zijn cliënt omdat er fysiek geweld zou zijn gebruikt tijdens de ondervragingen. Dergelijk geweld is in het Nederlandse rechtssysteem tegen de regels.

B. is de eerste gangster in de zogenoemde ‘Mocro war’ die in Marokko wordt berecht. De advocaten van andere naar Marokko gevluchte gangsters doen er nu alles aan om hun cliënten zo snel mogelijk weer terug naar Nederland te krijgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.