Voor ‘Mocro-gangsters’ heeft het geen zin meer om naar Marokko te vluchten

31 juli 2014Leestijd: 2 minuten

Marokkaans-Nederlandse zware criminelen vluchtten naar Marokko om hun straf te ontlopen. Maar nu ze ook in hun thuisland worden berecht, willen ze toch liever in Nederland hun straf uitzitten.

Marokko levert geen onderdanen uit aan andere landen. Marokkaanse criminelen die in Nederland en België de zogenoemde ‘Mocro War’ uitvechten, waanden zich tot voor kort veilig in hun thuisland.

Maar ook Marokko is de gangsters zat en sloot een deal met Nederland. Intussen staat de eerste Marokkaans-Nederlandse gangster in Marokko terecht. En met oog op het Marokkaanse rechtssysteem doet deze ‘Hamza’ er nu alles aan om weer aan Nederland uitgeleverd te worden.

Mocro War

De Volkskrant ging in Tanger kijken waar veel spelers in de ‘Mocro War’ een appartement hebben. ‘Dat is waar crimineel geld naartoe gaat,’ zegt rechercheur Hicham tegen de krant. ‘Eerst koop je een knappe wagen, vervolgens geef je jezelf dure merkkleding en horloges cadeau. Als je genoeg geld hebt, koop je voor jezelf een appartementje met zeezicht.’

Lange tijd konden Marokkaanse criminelen in Nederland gewapende overvallen plegen, agenten met mitrailleurs beschieten en tegenstanders in koelen bloede liquideren. Eenmaal terug in Marokko scheurden ze vervolgens ongestoord in exclusieve bolides over de boulevard.

Maar die tijd is voorbij sinds het verdrag tussen Nederland en Marokko in 2012 werd geratificeerd. Na een tip van de Amsterdamse recherche werd Hamza vorige maand klemgereden toen hij zijn vriendin ging ophalen van het vliegveld.

De Marokkaan, die naast vele andere misdrijven verdacht wordt van de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, is de eerste die in Marokko zal worden berecht voor in Nederland gepleegde misdaden.

Geen pretje

In theorie zou hij in Marokko de doodstraf kunnen krijgen maar Nederland heeft in het verdrag laten vastleggen dat dit niet mag gebeuren. Overigens is de doodstraf in Marokko sinds 1993 ook niet meer uitgevoerd.

Maar een pretje is de Marokkaanse rechtsgang niet. De advocaat van Hamza klaagt dat zijn cliënt wordt gemarteld. Fysiek geweld bij ondervragingen is iets dat in Nederland niet wordt getolereerd door justitie. De raadsman zet daarom vol in op de ongelijke behandeling van zijn cliënt.

Dan liever Nederland

Het vrije leven in Marokko was mooi, maar je wil er natuurlijk niet in een cel belanden. De advocaten van in Marokko vervolgde half-Nederlandse gangsters van de ‘Mocro War’ doen er daarom alles aan om hun cliënten zo snel mogelijk weer naar Nederland te krijgen.

Daar is het rechtssysteem veel vriendelijker dan in Marokko.