buitenland

Wanhopige moeder van ontvoerde Amerikaan spreekt IS toe

28 augustus 2014Leestijd: 3 minuten

De moeder van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, die wordt vastgehouden door IS in Syrië, heeft zich in een videoboodschap rechtstreeks gericht tot IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi. Shirley Sotloff vraagt om de vrijlating van haar zoon.

Steven Sotloff was eerder deze maand te zien in de video waarin de onthoofding werd getoond van James Foley. De beul van IS waarschuwt aan het eind van de video dat het lot van de 31-jarige Sotloff in handen ligt van de Amerikaanse president Barack Obama.

Tirannen

De videoboodschap waarin Shirley Sotloff vraagt om de vrijlating van haar zoon, is uitgezonden door al-Arabiya tv. ‘Steven is een journalist, die reisde door het Midden-Oosten om het lijden van moslims door tirannen te tonen.’

Ze omschrijft Steven als een gulle zoon, broer en kleinzoon, die de zwakkeren altijd probeert te helpen. ‘We willen dat hij thuiskomt. We willen hem omhelzen. Sinds zijn ontvoering heb ik veel over de islam geleerd. Volgens de islam mag niemand voor de zonden van anderen verantwoordelijk worden gehouden.’

Shirley Sotloff voegt eraan toe dat Steven geen enkele invloed heeft op het beleid van de Amerikaanse regering. Haar zoon wordt inmiddels al meer dan een jaar gevangen gehouden. De moeder richt zich direct tot Baghdadi.

‘U als kalief kunt hem amnestie verlenen. Ik vraag u om alstublieft mijn kind vrij te laten.’ Ze wil dat haar zoon niet wordt gestraft voor zaken waar hij zelf geen controle over heeft. ‘Ik vraag u om uw autoriteit te gebruiken om zijn leven te sparen.’

Abu Bakr al-Baghdadi was een imam in Bagdad en Fallujah. Hij werd in 2004 opgepakt door de Verenigde Staten, kwam na drie jaar vrij en sloot zich aan bij de terreurorganisatie Al-Qa’ida. Baghdadi heeft zichzelf benoemd tot kalief van de Islamitische Staat. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend.

Losgeld

Over de ontvoering van Steven Sotloff werd voor de onthoofding van James Foley weinig gesproken, om de Amerikaan te beschermen. Families van gijzelaars kiezen er vaak voor om de ontvoering stil te houden en de identiteit van hun familielid niet vrij te geven.

Voor het leven van James Foley zou de Islamitische Staat 100 miljoen euro hebben geëist, maar de Verenigde Staten onderhandelen niet met terroristen. Of IS ook voor Sotloff losgeld eist en hoeveel, is niet bekend.

Sotloff groeide op in Florida samen met zijn ouders en jongere zus. Hij studeerde journalistiek aan de University of Central Florida. Later volgde Sotloff ook lessen Arabisch, en begon hij te werken als freelance journalist onder meer voor Time, Foreign Policy en Christian Science Monitor. Voor zijn werk reisde hij naar Jemen, Turkije, Saudi-Arabië, Qatar en uiteindelijk naar Syrië.

Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om de gijzelaars die in handen zijn van IS te redden. De Verenigde Staten hebben eerder deze zomer geprobeerd de gijzelaars vrij te krijgen, maar die reddingsactie mislukte.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.