buitenland

Kon Amerika James Foley redden uit handen van IS?

21 augustus 2014Leestijd: 2 minuten

Het is inmiddels twee dagen geleden dat het filmpje van de onthoofding van fotojournalist James Foley werd gepubliceerd. Naar nu blijkt hebben de Verenigde Staten geprobeerd Foley te redden en werd er een flinke som losgeld geëist.

Tijdens een geheime missie eerder deze zomer hebben speciale troepen van de Verenigde Staten geprobeerd om Amerikaanse gijzelaars in Syrië te redden. De Syrische president Bashar al-Assad was niet op de hoogte van de operatie.

Drones

Op basis van informatie van inlichtingendiensten gingen de troepen naar Syrië, om gijzelaars te bevrijden uit de handen van de Islamitische Staat (IS). Het was de eerste keer dat er een geheime operatie plaatshad in Syrië sinds het uitbreken van de burgeroorlog, schrijft The Wall Street Journal.

De inlichtingendiensten gingen ervan uit dat journalist Foley een van de gijzelaars was. Waar de operatie precies was, willen de ingewijden niet zeggen. Speciale troepen kwamen in Syrië met een helikopter, terwijl drones en een gevechtsvliegtuig boven het gebied vlogen.

Het team werd al snel onder vuur genomen, waarop de Amerikanen reageerden. Daarbij kwamen terroristen van IS om het leven en raakte een van de Amerikanen lichtgewond. Later bleek dat de gegijzelde Amerikanen niet op de plek waren, waar de inlichtingendiensten dachten dat ze waren.

Lot

In de barbaarse video waarin de onthoofding van James Foley is te zien, is ook de Amerikaan Steven Sotloff te zien. De IS-terrorist, die vermoedelijk een Brit is, zegt dat het lot van Sotloff in de handen van Obama ligt.

Had Obama iets anders kunnen doen om Foley te redden? De terroristen van IS waren op geld uit en eisten 100 miljoen euro losgeld van de familie van Foley en de nieuwswebsite GlobalPost, waarvoor hij regelmatig schreef. Maar de Verenigde Staten onderhandelen niet met terroristen en betalen geen losgeld.

Op 13 augustus kreeg de familie van Foley al bericht dat de journalist zou worden geëxecuteerd, als wraak op de luchtaanvallen van de Verenigde Staten in Irak. De familie gaf de informatie door aan de FBI en hoopte tevergeefs dat IS blufte.

Karakter

Didier Francois, voormalig oorlogsverslaggever, was ook ontvoerd door IS en zat negen maanden met Foley vast. De Fransman zegt tegen persbureau Reuters dat Foley een ‘uitzonderlijk persoon’ was met een ‘sterk karakter’. ‘Hij zwichtte nooit onder de druk van geweld van de kidnappers.’ Francois zegt dat de man die Foley in de video vermoordde, ook de persoon was die hem gevangen hield.

Foley werd volgens Nicolas Henin, een andere Fransman die werd gegijzeld, harder aangepakt door de extremisten van IS, nadat zij ontdekte dat zijn broer voor de Amerikaanse luchtmacht werkte. ‘Daardoor en doordat hij Amerikaan was werd hij extra slecht behandeld.’

Syrië is sinds het uitbreken van de oorlog het gevaarlijkste land voor journalisten om hun werk te doen. De afgelopen jaren zijn zeker tachtig journalisten ontvoerd, soms zijn het westerlingen maar ook Syrische journalisten vallen in de handen van IS.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.